Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 17.12.2015.
18:57
Vestionline, mondo.rs A

Albanci: Mi smo sagradili Visoke Dečane!

Albanci na Kosovu nastavljaju da menjaju istoriju u svoju korist. Nekoliko stotina ih je protestovalo u Dečanima, povodom odluke Vrhovnog suda da stopira odluku o oduzimanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, javljaju beogradski mediji.

A. Čukić
Manastir Visoki Dečani na Kosovu

Na protestu koji je trajao pola sata, učesnici su uzvikivali "UČK", (Oslobodilačka vojska Kosova), isticali transparente "Dalje ruke od imanja", "Joj, Joj, ustav", "Ustavni sud krši ustav", "Ne novoj demarkaciji", "Međunarodni faktore, ne vršite pritisak".

Na protestu nije bilo incidenata, a demonstranti su izneli i kritike na račun igumana Visokih Dečana, oca Save Janjića, kojeg optužuju da sprovodi propagandu, javlja RTS.

Protest je organizovao albanski Savez istoričara Kosova, ogranak u Dečanima. Član saveza Škodran Imeraj je rekao na skupu da je odluka ustavnog suda u suprotnosti sa kosovskim ustavom.

Od kosovske vlade i skupštine traži da usvoje poseban zakon i da imovinu dva preduzeća "Apiko" i "Ilirija" proglasi za vlasništvo opštine Dečani.

Imeraj je zatražio od ustavnog suda da povuče odluku, a da predsednica suda Arta Rama Hajrizi podnese ostavku, jer "legalizuje odluke iz vremena nasilnih mera donetih devedesetih godina, koje su za Albance sa Kosova diskriminatorske i antinacionalne".

- Vlada i skupština treba da usvoje poseban zakon kojim bi proglasile nevažećim sve odluke i zakone iz perioda od marta 1989, kada je ukinuta autonomija Kosova, do juna 1999. - rekao je Imeraj, koji je optužio igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića da su njegovi nastupi i stavovi "vrlo upozoravajući i da predstavljaju najavu njegovog plana za destabilizaciju opšteg stanja u Dečanima".

Imeraj tvrdi da manastir nije bio meta napada Albanaca, jer je, kako je istakao, reč o objektu "kulturnog i istorijskog nasleđa kosovskih Albanaca".

- Zlonamerna propaganda Save Janjića nije evidentna samo u ovom slučaju... On sve vreme poziva srpske nacionaliste protiv albanskog naroda u Dečanima i na Kosovu. On i njegovi prijatelji terba da znaju da su manastir Dečani izgradili sami Albanci - rekao je Imeraj.

Protest je obezbeđivala policija, a oko manastira su bile raspoređene vojne snage Kfora.

U manastiru je danas bilo malo vernika.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.12.2015. 19:16
Natpis na Decanima kaze da je crkvu sazidao...Frad Vita,mali brat,protomajstor iz Kotora,grada kraljeva.
Četvrtak 17.12.2015. 19:42
Jeste da na Kosovu ima od 1.5 miliona Albanaca, ali samo 5% Srba koji je ostao dole ima više od 80% zemljišne teritorije Kosova u svom vlasništvu. Znači: *64% ukupne zamljišne teritorije Kosova poseduje Srpske Pravoslavna Crkva, a nekih 16%, i više je u privatnom vlasništvu Srba.A Albanci imaju manje od 18% ukupnog zemljišta na Kosovu. .....Pitanje za sve: čije je Kosovo ako je više od 80% zemljišne teritorije Srpsko,i da li se treba toga odreći?
Četvrtak 17.12.2015. 19:32
Ono po cemu decanske hrisovulje predstavljaju izuzetak ne samo medju srpskim poveljama nego medju pisanim izvorima u celom slovenskom svetu,jesu onomasticki podaci.Pomenuti onomasticki podaci ostali su kao rezultata upisivanja medja manastirskih imanja i naselja i popisa poreskih obveznika bez obzira na stalesku ili etnicku pripadnost.Fond od 40000 imena je danas najznacajniji deo onomasticke gradje.Ktitor manastira Decani Stefan Nemanja i izdavac hrisovulja nije ni mogao slutiti koliko ce ovaj popis biti znacajan za istoriju njegovog naroda,a da ce imena njegovih podloznika biti KRUNSKI dokaz ko je ziveo na KosMetu tokom srednjeg veka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online