Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.12.2015.
13:01
J. L. Petković - Vesti A

Slaviša iz Orahovca: Osećamo se izdano

"Poslednjih nekoliko meseci učestale su provokacije usmerene ka Srbima koji žive u gornjem delu Orahovca. Napadana je crkva Uspenja presvete Bogorodice koja je sabirno mesto za svih 350 meštana koji su i dalje ostali tu da žive i dele sumornu kosovsku svakodnevicu. Nastavilo se lomljenjem šoferšajbne na automobilu čiji je vlasnik Srbin, a svaki dan se suočavamo sa provokacijama. Recimo, stalno kroz naš deo grada prolaze automobili iz kojih se pušta glasno albanska muzika. Cilj svega toga je zastrašivanje preostalih Srba na prostoru Orahovca, ali i celog Kosova i Metohije", kaže za "Vesti" Slaviša Grković - Žungul, meštanin srpskog dela grada, koji se sveo na svega nekoliko ulica.

A. Čukić
Centar srpskog dela Orahovca - par ulica i to je sve

Tu Slaviša živi sa suprugom i troje školske dece. 

- Teška je budućnost kada preko leta samo moja deca ostaju u Orahovcu, jer nemamo gde da odemo, ističe on. 

I tih nekoliko srpskih ulica, svake godine su sve kraće. Jedini način da se zaustave napadi i provokacije usmerene ka Srbima je da Srbi prestanu da prodaju imanja Albancima, smatra Slaviša Grković. 

Lična arhiva
Slaviša Grković

- Jedino da Srbi ne prodaju kuće. Rešenje je i da vlada Srbije otkupi preostale srpske kuće koje su na prodaju, i da te kuće daju socijalno ugroženim porodicama koje žive u Orahovcu. Ali i da Kosovska policija angažuje veći broj pripadnika srpske zajednice. 

Slaviša je nedavno izazvao pometnju među meštanima Orahovca i onih koji su rodni grad napustili kada je na društvenoj mreži "fejsbuk" postavio fotografiju kuće sa koje se vijorila albanska zastava. Stigao je da veliki broj komentara na račun Srbina koji je prodao kuću u centru srpskog dela Orahovca.

- Mislim da prodaja nije rešenje. Nije dobro za preostale Srbe u gornjem delu Orahovca. Nema opravdanja za bilo kog ko je prodao kuću u našem delu grada, isključiv je Slaviša. Oni koji su imali razloge morali su da odu, a mi se osećamo izdano jer smo ostali na vekovnim ognjištima. Na žalost, do sada je naša država trebalo više da ulaže u opstanak Srba u Orahovcu, ali i južno od Ibra. 

Zbog svega ovoga, naš sagovornik nije optimista kada je reč o povratku Srba u rodni grad. 

- Teško da će se vratiti. Prosto ne verujem, jer ako se ovako nastavi sa provokacijama, sa uzurpiranjem imovine... Jedino, ako sa sprovođenjem ovog Briselskog sporazuma nešto ne krene na bolje. 

Pomoć Srba iz dijaspore 

Ukoliko bi Srbi iz centralne Srbije ili dijaspore odlučili da kupe neku od kuća u našem delu grada, to bi nam puno značilo, kaže Slaviša Grković: - Tada bismo osetili da neko zaista misli na nas. 

POVEZANE VESTI

Sreda 09.12.2015. 16:27
Slavia ako zeljite da zivite na Kosovo nedizi puno prasinu,jer nije vise 90-99 premda isti vlas je u Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online