Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.10.2015.
11:56
Tanjug A

Popović: Srbija da podigne zid prema Makedoniji

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović izjavio je danas da sa eskalacijom migrantske krize predlog te stranke o izgradnji zida na granici sa Makedonijom postaje sve realnije rešenje i da Srbija mora da se zaštiti na vreme.

Tanjug
Ispipava puls naroda: Nenad Popović

"Srbija ne sme da postane rezervna država i karantin za migrante pred vratima EU", rekao je Popović i ocenio da će pre ili kasnije svi doći na poziciju Srpske narodne partije po pitanju migranata, jer je to državnicka i odgovorna pozicija koja na prvo mesto stavlja bezbednost države i građana.

Komentarišući stav srpske vlade da neće biti izgranje zidova, Popović je rekao da je i Hrvatska do pre dve nedelje odlučno odbacivala mogućnost izgradnje zida, a sada su najavili da će zid ipak graditi. 

"Slovenija je podigla ogradu i izvela vojsku na granicu sa Hrvatskom. Cela EU govori o neophodnosti jačanja granica i zaustavljanja nekontrolisanog priliva migranata. Mi treba da gledamo šta rade države članice EU i da radimo isto što i one", smatra Popović. 

On je podsetio da SNP već tri meseca upozorava da će migranata na našoj teritoriji biti sve više, a da će puteva kojim oni mogu da napuste Srbiju, biti sve manje. 

Na konstataciju da izbeglice beže od rata i da je naša obaveza kao države da im pružimo sigurnost i utočište, Popović je rekao da najveći broj migranata nisu izbeglice, već su ekonomski migranti koji su krenuli u potragu za poslom i boljim životom. 

"Izbeglice su oni koji koji bežeći od rata prebegnu u prvu sigurnu zemlju. A ovde u najvećem broju slučajeva imamo ljude koji su po dve ili tri godine boravili u Turskoj, da bi sada odlucili da krenu u Evropu", istakao je popovioć ddoajući da se mora naći rešenje za žene i decu, ali da većinu migranata, cak 80 odsto njih, čine vojno sposobni muškarci. 

"Ako bi oni ostali u Srbiji, to bi bila velika pretnja za našu nacionalnu bezbednost", smatra lider SNP.

Upitan da li je čitava ideja Evropske unije pala na ovom testu, Popović kaže da je normalno da u krizi svaka zemlja vodi računa o sopstvenim interesima i da je zaštita granica najviša ustavna obaveza i suvereno pravo svake zemlje. 

"To su evropske vrednosti koje su neprikosnovene i koje su starije od ideje Evropske unije. Srpska narodna partija je danas najveći čuvar tradicionalnih evropskih vrednosti u Srbiji", kaže Popović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online