Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.10.2015.
13:22
Index.hr A

Orban: Nećemo da živimo sa muslimanima!

Evropa bi o svojoj migrantskoj politici trebalo da pita sopstvene građane, a Mađari uprkos pritiscima neće pristati na promenu svojih kulturnih obrazaca jer ne žele paralelna društva kakva postoje u državama sa velikim brojem migranata iz muslimanskih zemalja, kazao je mađarski premijer Viktor Orban.

Reuters
Neće da menja mađarske socijalne obrasce

- Krajnje je vreme da u raspravu o migracionoj politici uključimo Evropljane jer ovo što se sada događa ljudi nisu odobrili. Nismo ih pitali šta misle o sadašnjoj politici prema migrantima, a bolje je da ih u tu debatu uključimo dok ne bude prekasno, kazao je Orban u razgovoru za slovenčki portal "nova24tv.si".

On smatra da nacionalni lideri u donošenju svojih odluka moraju pratiti ono što kažu ljudi.

Multimedijalni portal "nova24tv.si", čije je osnivanje pokrenuo bivši slovenski premijer Janez Janša, inače Orbanov prijatelj, razgovarao je sa mađarskim premijerom prilikom nedavnog kongresa Evropske narodne stranke (EPS) u Madridu.

- Najpre moramo da priznamo suverenost naroda u odlučivanju o tome kakvo društvo žele, kazao je Orban, dodavši da Mađari ne žele neintegrisano društvo u kojem bi paralelno i odvojeno živele muslimanske i hrišćanske zajednice, kako se to u nekim evropskim državama dogodilo.

- Mađari nemaju ništa protiv takvog modela, ali ga sami ne žele nego bi hteli da sačuvaju društvenu strukturu koju imaju sada, kazao je mađarski lider koga su zbog njegove migrantske politike i podizanja bodljikave žice kako bi Mađarsku zaštitio od izbeglica i migranata, u Evropi do sada često javno kritikovali.

- Nećemo podleći pritisku spolja da promenimo naše sadašnje kulturne obrasce, kazao je Orban i dodao da Mađari imaju pravo na sadašnji način života i očekuju da se to poštuje.

Nećemo konkurenciju sa drugom civilizacijom

- Ne želimo da na mađarskoj zemlji budemo u konkurentskom odnosu sa drugom civilizacijom i očekujemo da se naše odluke poštuju. Mi Mađari smatramo da je hrišćanska tradicija važna, da je porodica važna, da je važan brak jednog muškarca i jedne žene. Verujemo da je nacionalna svest nešto dobro i da to nije nešto opasno, kao što je, na primer, opasan nacionalizam. Nacionalna svest je dobra i potrebna jer ona određuje i konstituiše temeljni okvir našeg postojanja", kazao je Orban.

Na pitanje da li migranti mogu da probiju ogradu s bodljikavnom žicom koju je postavio na granici sa Srbijom i sa Hrvatskom, Orban je rekao da je ograda "neuništiva" i da im to ne bi uspelo, a otkrio je i gde ju je Mađarska nabavila.

"Ogradu prave naši zatvorenici, vlastitom tehnologijom. To je za nas najjeftinije, a time pokrivaju i trošak svog boravka u zatvoru", rekao je Orban, dodavši da su ranije pokušavali da delove za ogradu uvezu.

"Pozivali smo sve: Španiju i Nemačku, pa i Rusiju i Kinu, da nam obezbede delove za ogradu jer u Evropi nije bilo zaliha, a to govori koliko je Evropa na tako velik migrantski talas bila nespremna", kazao je Orban.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online