Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.10.2015.
03:45
Đ. Barović - Vesti A

Vesna Babić: Država se odrekla mog Srđana!

Nekadašnji zamenik šefa obezbeđenja premijera Srbije Zorana Đinđića, Srđan Babić, već sedam meseci se nalazi zatočen u libijskom zatvoru u Tripoliju, a vlasti u Srbiji se ponašaju kao da to nije njihov državljanin.

youtube.com/Aleksandar Stankovic
Srđan Babić je bio zamenik šefa obezbeđenja premijera Srbije Zorana Đinđića. Već sedam meseci je u libijskom zatvoru

Babićeva supruga Vesna, kaže za "Vesti", da je neverovatno da je niko, ni iz Ministarstva spoljnih poslova, ali ni iz Ambasade Srbije u Libiji, već dva meseca nije pozvao kako bi je informisao o sudbini njenog muža. Pri tom, da apsurd bude veći, jedine informacije koje dobija su od porodice Aleksandra Hafa, Austrijanca koji je uhapšen zajedno sa Babićem.

- Da nije tragično, bilo bi smešno, da me supruga otetog Austrijanca Andrea obaveštava kako su ga obišli ambasadori Austrije i Mađarske i odneli mu pisma i pakete. Njima nije teško da prevale više hiljada kilometara do Libije, iz Beča i Budimpešte, a od naše države nema čak ni poziva da me pitaju kako sam - kaže ogorčeno Vesna Babić.

Prema tim, poslednjim informacijama, on je i dalje u samici, ali su libijske vlasti odbile da dozvole da ga posete ambasadori Mađarske i Austrije.
- Kada sam shvatila da od naše države nema ništa, zamolila sam suprugu austrijskog državljanina da zamoli svog ambasadora da poseti i Srđana. On je pokušao, ali su ga libijske vlasti odbile uz konstataciju da Srbija ima svog ambasadora - kaže Vesna Babić.

"Vesti" su posle niza bezuspešnih pokušaja da stupe u kontakt sa ambasadorom Srbije u Libiji, Oliverom Potežicom, na kraju, pre dve nedelje, od službenika ove ambasade dobili "usmenu ambasadorovu poruku" da se za sva pitanja u vezi Srđana Babića obratimo Ministarstvu spoljnih poslova.

Međutim, iako smo zvaničan zahtev uputili istog dana, 23. septembra, sve do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor ni na jedno pitanje, a pitali smo:

"Zašto ambasador Srbije u Libiji još nijednom nije obišao državljanina Srbije Srđana Babića u zatvoru? Da li je tačno da supruzi Srđana Babića nije omogućeno da mu šalje pisma, pakete i da se češće čuje telefonom sa njim? Supruga Srđana Babića tvrdi da je njegovo zdravstveno stanje loše i nalazi se u samici. Ipak, MIP tvrdi da je on dobro. Na osnovu čega to tvrdite? Zbog čega ovaj slučaj sa zarobljenim srpskim državljaninom još nije okončan, ako Ambasada Srbije normalno funkcioniše u delu Libije koji je pod kontrolom snaga koje su i uhapsile Babića?"

Supruga Srđana Babića kaže da nije ni očekivala da ćemo dobiti odgovor.
- U javnost je puštena priča da je on otišao tamo kao neki plaćenik i da zbog toga i nije "njihova briga". Ne zanima ih što tamo nije otišao kao avanturista, već preko francuske kompanije Argus, koja je licencirana u 17 zemalja. Da li to znači da ako se zaposlite u stranoj firmi više niste državljanin Srbije - pita na kraju Vesna Babić.

Pisala i premijeru

Da podsetimo, Vesna Babić je do sada tražila pomoć od svih relevantnih institucija Srbije, uključujući i premijera Aleksandra Vučića.
"Zbog nemara našeg Ministarstva i neangažovanosti naše ambasade, prinuđena sam da se sama snalazim za informacije, a dobijam ih od firme za koju moj suprug radi u Libiji, kao i od supruge austrijskog državljanina koji je isto zadržan sa njim, sama da nalazim rešenje kako svom suprugu da pomognem, jer ja da čekam i da se nadam da ga tek tako puste mogu samo meseci i godine da prođu, jer ja mog supruga volim, meni je dom svetinja, bez njega mi se čitav život ruši", stoji između ostalog u pismu premijeru od pre par meseci.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.10.2015. 06:48
ovde radnici obezbedjenja imaju 200 evradi platu.za par hilada evrica za isti posao preuzima se i rizik da zaglavis u bajbokani kod braonaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online