Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.09.2015.
14:35
Blic A

Migranti poručili: Ni mrtvi nećemo nazad u Srbiju

Nećemo da se vratimo u Srbiju. Ne mogu da nas nateraju. Bolju budućnost tražimo u zemljama EU, ponavljali su juče migranti koje smo zatekli u Beogradu.

Reuters
Cilj je samo jedan: Zemlje EU

- Slobodni smo i niko ne može da nam kaže da moramo da idemo u zemlju u kojoj ne vidimo svoju budućnost. Ne bih ostao u Srbiji jer ne znam ništa o ovdašnjoj kulturi, politici i ljudima. Znam samo da je ovo zemlja kroz koju moram da prođem da bih stigao do cilja. Zato se u nju ne vraćam, po cenu života - odmahuje glavom Ibrahim Karim (24) iz Sirije, obećavajući uplašenim saputnicima da će naći način da stignu do granice Nemačke, Norveške ili Francuske.

Malobrojni migranti koji su ostali u parku kod autobuske stanice u Beogradu s nevericom gledaju na nagoveštaje o njihovom vraćanju u zemlju koja im predstavlja samo usputnu stanicu ka boljem životu.

Utehu u pravu na slobodu kretanja tražili su i Grkinja Zefi Papamahai (44), koja je s mužem Pakistancem pobegla iz Atine zbog nemogućnosti da on dobije grčko državljanstvo.

- Ova zemlja ima mnogo puteva, pa ćemo, ukoliko nas vrate, poći jednim do tih dok ne dođemo do EU. Niko to ne može da nam zabrani - smatra Zefi.

Iako je vest o mogućem povratku u Srbiju uplašila migrante, neki su spremni da, mada samo privremeno, prihvate i tu opciju, samo da ne moraju da se vrate u opustošenu domovinu.

- U Avganistanu nemam čemu da se vratim. Ukoliko nas primoraju da se vratimo u Srbiju, vratiću se, ali samo dok se ne smiri situacija i ponovo ne steknu uslovi za prelazak granice. Sve ću uraditi da se ne vratim kući i da se ponovo domognem EU - kaže Ismail Sinuari (23).

Međutim, mnogi migranti misle da je namera Brisela još jedna vešta manipulacija kojom zvaničnici pokušavaju da zamažu oči svetu.

- Mnogi pripadnici moje porodice su već uspeli da uđu u Nemačku i sad žive tamo bez problema. Tu vest su objavili samo da bi smanjili priliv migranata u svoje zemlje. Ubeđen sam da ću se uskoro pridružiti svojima u Nemačkoj - kaže Sirijac Ibrahim Karim.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.09.2015. 17:35
Rako je-srećan vam put kod onih koji su vas mazili bombama i osiromašenim uranijumom.Uostalom,nemate šta da tražite u jednoj maloj zemlji koja sem iskrene želje da stignete do cilja gde ste krenuli i da vam bude bolje,nema šta drugo da vam ponudi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online