Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 24.08.2015.
05:15
B. Božin - Vesti A

Reporter "Bilda" s izbeglicama na granici: "Srbi puštaju, Nemac vraća"

Reporter vodećeg nemačkog dnevnika "Bild" Paul Ronchajmer priključio se hiljadama izbeglica na njihovom mukotrpnom putu iz Grčke ka Nemačkoj preko Makedonije i Srbije, odakle svakodnevno izveštava o njihovim problemima. U jučerašnjem nastavku opisan je prelazak granice između Makedonije i Srbije i ono što je Ronchajmer doživeo zajedno sa grupom sirijskih izbeglica.

Reuters
Reporter se priključio hiljadama izbeglica, da vidi kroz šta sve zaista prolaze (Foto: ilustracija)

Na samsung telefonu najpre su uključili aplikaciju na kojoj su označili put kojim će preko kukuruznih polja pokušati da ilegalno pređu granicu. Potrčali su kroz njivu praćeni kišom kao iz kabla, kada se odjednom isprečila srpska pogranična patrola, naoružana automatskim oružjem, piše nemački novinar, a među njima se nalazio i jedan nemački graničar, član EU agencije Fronteks koja je poslala svoje ljude kao pomoć srpskim kolegama.

Srpski graničari su im saopštili da moraju da se vrate u Makedoniju i zatraže azil. Posle duže diskusije, patrola se složila da propusti žene sa decom, ali da svi ostali moraju nazad.

- Mi bismo vas pustili, ali Nemac ne dozvoljava! Pokušajte kasnije, tamo malo levo kroz šumu - došapnuo im je srpski policajac.

Kolona je odlučila da ga posluša, kada je odjednom pred njih izašao mladić dvadesetih godina, koji je zatražio od svakoga po pet evra da ih prevede na drugu stranu. Na pitanje da im pokaže svoja dokumenta, mladić je odjednom postao agresivan i počeo da doziva pojačanje. Pojavila se nekolicina momaka na motorima, a jedan od izbeglica je povikao:

- Mafija, hoće da nas opljačkaju... Trčali smo prema Srbiji kao da nam život zavisi od toga - piše Ronchajmer.

Uskoro su naleteli na sledeću srpsku patrolu, u kojoj se ovoga puta nije nalazio Nemac. Srbi su propustili namučene ljude, koji su napokon stigli u jednu džamiju u Preševu, gde su prespavali. Ujutru su u gradu kupili hranu i vodu i prijavili se u policijsku stanicu gde su dobili dokumenta.

- Već u podne smo bili u autobusu za Beograd, a 25 evra za kartu bila je poslednja gotovina koju sam imao - piše nemački novinar.

Njegovi sirijski sapatnici su i pored svih muka optimisti:

- Preživeli smo Alepo, ovo ovde ćemo sigurno uspeti da prođemo - završava dramatičnu reportažu novinar "Bilda".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.08.2015. 12:11
Да ли сте видели Вучића дебила. Слико се са мигрантима смешећи се ко магарац, одлучио да прави прихватни центар. Том човеку фали нека даска у глави.
Ponedeljak 24.08.2015. 12:15
Словачка је поручила ЕУ да је спремна да прихвати избеглице, али само Хришћане; док Аустрија хоће да тужи ЕУ због миграната; у Немачкој су каменовали аутобусе са мигрантима...
Ponedeljak 24.08.2015. 17:14
In der Hinterlist ist kein Ende absehbar. "Reporter vodećeg (!?) nemačkog dnevnika "Bild" Paul Ronchajmer"...pa ovaj "reporter je bio i u Ukrajini u pocetku a za to vreme za Ruse nista pozitivno nije niti rekao niti napisao ali zato protiv Rusije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online