Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.06.2015.
15:33
Tanjug A

Čepurin o Srbiji, gasu, gasovodu, ljubavi i interesu

"Spremnost srpskih vlasti na alternativne varijante snadbevanja energentima ne znači da Beograd odustaje od energetskih projekata sa Rusijom", izjavio je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Tanjug
Čepurin za kraj podseća da su od ljubavi važniji interesi

Čepurin je na 15. Ekonomskom samitu Srbije rekao da su ruska preduzeća u principu spemna da se uključe u rešavanje problema sa gasnim snadbevanjem jugoistočne Evrope.

Ruski ambasador je podsetio da će 2019. prestati snadbevanje gasom iz pravca Ukrajine i da će uskoro početi izgradnja gasovoda iz Novorosijska do granice sa Turskom i naveo da Rusija čuje predloge o izgradnji vertikalnog gasnog koridora iz Turske za Bugarsku, Rumuniju, predloge o TAP-u i druge.

- Ključno je pitanje gde će dalje ići gasovod - rekao je Čepurin i podsetio da se Rusija izjasnila za to da bi gasovod trebalo da ide prema severu preko Makedonije, Srbije, Mađarske za Austriju.

Južni tok "ubijen" pod uticajem SAD

Ruski ambasador je ocenio i da je Brisel, pod pritiskom Vašingtona, sprečio izgradnju Južnog toka iz političkih razloga.

"Van svake sumnje to je bilo ostvareno na štetu zemalja jugoistočne Evrope, među njima i Srbije", rekao je Čepurin.

On je "napomenuo da pouka Južnog toka za Rusiju nije uzaludna, jer sad shvata da mora više da radi na diverzifikaciji privrede, te podsetio da ta zemlja razvija energetski dijalog sa Kinom, Japanom, Južnom Korejom, Indijom.

Kad je reč o predlozima za nove opcije, Čepurin upozorava da se postavlja više pitanja.

- Ko će da investira? Po kakvim uslovima? Ruska preduzeća su u principu spremna da se uključe u rešavanje problema koji se pojavljuju - rekao je Čepurin.

On je kazao da će se energetske potrebe Evrope samo povećavati, a da jugoistočna Evropa nema toliko mogućnosti da zadovolji rastuću potražnju za energentima.

- Jedno je jasno - izgradnja gasovoda je neophodna. Rusija pri tome ništa ne nameće. Svaki subjekat traži prednosti za sebe, a Rusija će, bez svake sumnje, raditi uzimajući u obzir svoje interese - rekao je Čepurin.

On je naveo da Srbija nema sredstava za izgradnju gasovoda na svojoj teritoriji i da njena potrošnja gasa nije velika, odnosno da iznosi malo više od jedan odsto ukupnog obima isporuka ruskog gasa u Evropu.

Prednost Srbije je, prema njegovim rečima, to što je moguće iskoristiti zajedničko preduzeće koje je već stvoreno u okviru projekta Južni tok i njegovo iskustvo, jer je, kako je naveo, veći deo gasovoda i maršrute već izgrađen.

Čepurin je rekao da Rusija ima veoma pozitivno iskustvo u saradnji sa Srbijom, posebno kad je reč o izgradnji poslednjeg gasovoda.

- Interes Srbije u dobijanju ruskog gasa je i u tome da ona ima mogućnost da u značajnoj meri plati isporuke iz Rusije preko svog izvoza, pre svega prehrambenih proizvoda. Rusko tržište je, zahvaljujući bescarinskom uvozu, ključno za opstanak srpskog sela - rekao je Čepurin.

Ukazujući da sad, kad je ostalo još četiri godine do prestanka snadbevanja gasom preko Ukrajine, zemlje, a među njima i Srbija, treba da se odluče za novu maršrutu, Čepurin je istakao da Srbija pokazuje interesovanje da gasovod prođe preko njene teritorije.

- Mislim da ljubav nije toliko neophodna, ovde su važni interesi - rekao je Čepurin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online