Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.01.2019.
00:05
www.dw.com A

Da li će Srbija profitirati od Turskog toka?

Predsednik Aleksandar Vučić najavljuje da bi izgradnja produžetka gasovoda Turski tok kroz Srbiju mogla da počne veoma skoro. Pitanje je i dalje kuda će taj gas da stigne: preko Bugarske ili preko Grčke?, piše Dojče vele.

EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN P
Vladimir Putin i direktor Gasproma Aleksej Miler

Strateški partner Rusije na Balkanu

Najava izgradnje druge trase ruskog gasovoda Turski tok budi nade kod najmanje pet balkanskih država: kod članica Evropske unije Bugarske i Grčke - jer se obe nadaju da će trasa proći preko njihove teritorije - ali i kod Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. I bez obzira na to kuda će dalje iz Turske biti usmeren ruski gas, jedno je sigurno: on će prolaziti kroz Srbiju, a odatle dalje, ka tržištima Mađarske, Slovačke, Austrije, Italije.

Kako je planirano, prva trasa gasovoda trebalo bi da bude završena do kraja 2019. godine. Gas koji njome bude išao, u potpunosti je namenjen turskom tržištu. Tamo je, naime, potrošnja u 2017. dostigla rekordni nivo od 53,85 milijardi kubnih metara, da bi u 2018. ipak pala za šest odsto, odnosno na oko 50 milijardi kubnih metara.

Iako drugi deo gasne rute još nije definisan, sigurno je da Srbija iz tih dogovora izlazi kao veliki pobednik. Predsednik Rusije Vladimir Putin u Beogradu je najavio da će u gasnu insfrastrukturu Srbije - strateškog partnera Moskve na Balkanu - biti uloženo oko milijardu i 230 miliona evra. Moskva i Beograd zajednički će finansirati izgradnju novog gasovoda u dužini od 403 kilometra - od granice sa Bugarskom, do granice sa Mađarskom.

I dok su investicije u Srbiji izvesne, u Bugarskoj se nastavak Turskog toka za sada svodi samo na to da tamošnji zvaničnici veruju u obećanja ruskih vlasti. Uprkos tome, Sofija je odlučila da se pripremi za transport ruskog gasa iz Turskog toka - iako nije jasno ko će taj gas da kupuje.

Moskva, istovremeno, ne odustaje ni od mogućnost da se Turski tok produži kroz Grčku. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Ciprasom, Putin je 8. decembra prošle godine izjavio da je izgradnja nastavka Turskog toka prema Grčkoj sasvim moguća.

- Razgovaramo o tome sa našim turskim i grčkim partnerima, i to je sasvim moguće. Ako postoji gasovod od Grčke do Italije, mogli bismo zajedno da razmislimo o tome kako da ga napunimo gasom - rekao je Putin.

Da li će Brisel dozvoliti izgradnju?

Pri svemu tome, postavlja se pitanje da li će Brisel dozvoliti izgradnju tog novog ruskog gasovoda - s obzirom na tenzije sa SAD kada je reč o Severnom toku 2, kao i gubitke od dve milijarde dolara godišnje koliko se procenjuje da bi Ukrajina pretrpela nakon početka rada Transbalkanskog gasovoda od 1. januara 2020.

Aktuelna Evropska komisija ne bavi se u prevelikoj meri Turskim tokom, već pre svega pokušava da posreduje između Kijeva i Moskve kako bi se tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu nastavio i nakon završetka ove godine.

Na trilateralnom sastanku EU, Rusije i Ukrajine održanom u januaru, pregovori su odloženi za još četiri meseca, ne samo zbog izbora za Evropski parlament, već i zbog toga što su predsednički izbori u Ukrajini zakazani za 31. mart.

Ipak, mnogi analitičari veruju da Moskva neće u potpunosti obustaviti tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu - i zbog svojih ekonomskih i zbog geopolitičkih interesa. To bi moglo da se ostvari tako što drugi gasovodi, oni koji zaobilaze Ukrajinu, neće raditi punim kapacitetom, zaključuje Dojče vele.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.01.2019. 13:13
Moraju jer se za godinu, dve najkasnije, završava Sila Sibira pa Rusima više neće biti strateški bitno da gas prodaju Evropi. Preusmeriće sve za Kinu i indiju a EU tada neka plače. Zna to EU i moraće u borbu sa USA po svaku cenu. To nas čeka narednih godina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online