Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.03.2015.
20:25
Tanjug A

Hrvatska ublažila stav o Srbiji

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu iz redova EPP-a (Evropske narodne stranke), ublažili su svoje stavove prema izveštaju o napretku Srbije.

Reuters/A.B.
Hrvatski poslanicpristali na kompromisno rešenje sa amandmanima

Kako navodi Jutarnji list, oni više ne uslovljavaju Srbiju njenim odustajanjem od zakona koji joj omogućava da sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Jutarnji list piše da u kompromisnu verziju amandmana oko kojih su se trudili hrvatski poslanici iz redova stranaka desnog centra, ušao je poziv Srbiji da "pojača saradnju sa susednim zemljama i pojača napore u pronalasku nestalih osoba, te da u potpunosti podeli sve relevantne podatke".

Poslanik HDZ-a Andrej Plenković je uoči večerašnjeg početka rasprave u Strazburu izjavio za "Jutarnji list" da ne smatra da su hrvatski poslanici reterirali u svojim zahtevima.

- Ovo je šansa da Evropski parlament pošalje određene poruke vodstvu Srbije koje su ključne za dalji napredak Srbije prema Evropskoj uniji. Izveštaj je balansiran, a kao poslanici iz Hrvatske zadovoljni smo zato što smo uspeli naglasiti pitanja kao što su zaštita manjina, založili smo se za poštovanje čitavog niza bilateralnih sporazuma, a naravno, posebno nam je drago da je u rezoluciji naglašeno pitanje nestalih osoba - rekao je Plenković.

Kada je reč o zakonu koji se odnosi na proširenje jurisdikcije, naveo je on, smatramo da je to pitanje koje mora biti na dnevnom redu izmedu EU i Srbije, jer je reč o zakonu bez presedana.

- Želimo da se omogući politički prostor Evropskoj komisiji da se taj problem reši u vreme otvaranja Poglavlja 23 pregovora koje se bave pravosuđem - rekao je Plenković.

On je odbio kritiku da su se amandmani mogli pripremiti i očekuje da će se ovo pitanje, kako je rekao, "kvaziselektivne jurisdikcije" Srbije za područje cele bivše Jugoslavije rešavati u narednim mesecima.

- I dalje stojim kod svog mišljenja da pojedini predstavnici Evropske komisije nisu razumeli problem i krivo ga interpretirali, a potom ga i javno iskazali. Mi smo tu materiju puno bolje proučili, znamo o čemu se radi i odgovorno tvrdimo da takvog primera nigde nema -kazao je evropski poslanik iz Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.03.2015. 20:40
Baš su me "obradovali" ... Ko bre jeb. te Hrvate u životu i kome je bitno njihovo mišljenje ? Nacionalni interes Srbije je da odmah i bez odlaganja istera sve Hrvatske firme iz Srbije . A onda Hrvati neka jedu gov.a bez ograničenja ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online