Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.10.2016.
13:54
Vestionline A

Hrvatska: Plenković mandatar za sastav nove vlade

Predsednik HDZ-a Andrej Plenković od predsednice Kolinde Grabar-Kitarović dobio je mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade, nakon što joj je sa 91 potpisom dokazao da za to uživa podršku natpolovične većine izabranih saborskih zastupnika.

Tanjug
Dobio poverenje od predsednice Hrvatske: Andrej Plenković

- Uručiću  Andreju Plenkoviću mandat za sastav vlade - kazala je predsednica hrvatske države. 

Predsednica je rekla da je ovo veoma važan trenutak za Hrvatsku jer njeni građani očekuju novi proces koji će, kako je kazala, biti ekspeditivan i da nova vlada preuzme odgovornost za sve procese u zemlji.

Ona je izrazila očekivanje da će saradnja sa novom vladom biti puno konstruktivnija.

Plenković je, obraćajući se novinarima na Pantovčaku, rekao da je predsednici Hrvatske predočio podršku 91 izabranog zastupnika u Hrvatski sabor, te da se do tog broja došlo u dogovoru sa Mostom nezavisnih lista, potpisima svih osam manjinskih zastupnika i strankom gradonačelnika Milana Bandića.

Plenković je rekao da mu je dobijanje mandata za sastav nove vlade velika čast, odgovornost, ali i obaveza da u što kraćem roku pristupi foriranju nove hrvatske vlade.

Mandatar je rekao da će prioriteti buduće vlade biti privreda, radna mesta, konkurentnost, demografska obnova, funkconisanje pravne države, politička stabilnost i izazovi sa kojima se zemlja suočava spolja i iznutra.

Očekuje, rekao je dobru saradnju sa predsednicom Grabar Kitarović, kao i svim drugim institucijama koje su nosioci poluga vlasti u državi.

Plenković očekuje da će zajedno sa partnerima program valde biti dovršen, da predstoji usvajanje budžeta, zatim reforma poreskog sistema, kao i ulaganje u generator rasta od od poljoprivrede, industrije, turizma, kao i na jačanje institucija hrvatske države.

- Takođe ćemo u dogovoru sa svim partnerima raditi na inkluzivnom tolerantnom društvu, sprečavati podele i kreirati atmosferu ugodnu za sve hrvatske građane -U rekao je Plenković i najavio da bi Hrvatska novu vladu mogla dobiti već u ponedeljak.

Nova vlada će, kazao je, nastojati da izgradi Hrvatsku kao modernu, evropsku državu u kojoj će se svi građani osećati ugodno, te da je, kako je rekao, upravo zato insistirao na saradnji i podršci svih osam zastupnika nacionalnih manjina.

Istovremeno, rekao je Plenković, vlada će insistirati na zaštiti hrvatske manjine u BiH i Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online