Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.04.2010.
12:00 >> 12:29h
D. Dekić - Vesti A

DSS: Ignorišu nas na svoju štetu

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović smatra da je Vlada Srbije odbijanjem da prihvati volju milion nezadovoljnih građana i raspiše izbore, na sebe preuzela dodatnu odgovornost za pogoršanje ekonomske i socijalne situacije u zemlji.

- Po ko zna koji put za prethodne dve godine ova vlast ignoriše glas svog naroda. Takve vlasti nikada nisu prolazile dobro na izborima i to je ono čega se ova vlada najviše plaši - kaže Popović u intervjuu za "Vesti".

Nenad Popović
 



Da li će DSS nastaviti da daje podršku Srpskoj naprednoj stranci u zahtevu za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora?

Ponosan na Koštunicu

 

U nekim političkim krugovima pominju vas kao naslednika Vojislava Koštunice na mestu predsednika DSS-a?

 

-Takve priče su deo kampanje koja se vodi protiv Vojislava Koštunice i naše stranke. Predsednik DSS-a ima ogroman politički, moralni i ljudski autoritet i na nedavnoj izbornoj skupštini stranke svi smo tražili da ponovo bude izabran i da nastavi da vodi stranku. Ponosan sam što sam kao potpredsednik deo njegovog tima.



- Kao i uvek do sada podržaćemo svaku akciju koja Srbiju približava promenama i izborima.

Kako iz ugla uspešnog privrednika gledate na ekonomsku situaciju u Srbiji i da li nedavni sastanak predstavnika vlade, sindikata i biznismena može da donese promene na privrednom planu?

- Stanje u privredi Srbije je katastrofalno. Više od 70 odsto preduzeća nema para da isplaćuje plate i vraća kredite. Jedno takvo preduzeće ne može da podigne subvencionisani kredit u banci, jer je već prezaduženo i nema šta više od imovine da stavi pod hipoteku. Zato bi država preko Fonda za razvoj trebalo direktno da odobrava kredite privredi, kao i da putem Garantnog fonda garantuje za kredite koje privreda uzima od banaka. Privredi je u ovom trenutku najpotrebniji svež kapital, dok država ne otvori put do tog kapitala plašim se da ovakvi sastanci ne mogu da donesu korist za preduzeća i radnike u Srbiji.

Prvi ste Srbin ovenčan ruskim Ordenom prijateljstva. Kako ocenjujete odnose dve zemlje?


- Odnosi Srbije i Rusije danas su na dosta visokom nivou, ali smatram da postoji još puno prostora za njihovo unapređenje, posebno u ekonomskom delu. Srbija je jedina zemlja van teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza koja ima bescarinski režim sa Rusijom. Taj sporazum je velika šansa za našu privredu, ali zbog politike ove Vlade da "Evropa nema alternativu" naši ljudi ne znaju skoro ništa o tome. To bi trebalo da bude naš prvi korak, da svaki privrednik u Vojvodini ili Šumadiji zna koje proizvode može bez carina da izveze u Rusiju i da zna da će mu država u tome pružiti podršku.

Zašto kreditni aranžman Srbije i Rusije od milion dolara kasni osam meseci i šta mislite o dogovoru da pored odobrenih 200 miliona dolara pozajmice za budžet, 800 ide na Železnice Srbije?

- Kredit kasni jer Vlada nije na vreme pripremila projekte za njegovo korišćenje. Kada je DSS govorio o kreditu od Rusije, pojedini ministri su nam se podsmevali, a posle dva meseca sami su ga zatražili. I dalje odgovorno tvrdim da DSS može da obezbedi šest milijardi evra ruskog kredita u naredne tri godine. Da biste ga dobili potrebni su konkretni projekti, a mi ih imamo i oni su orjentisani isključivo na oporavak i razvoj privrede, a ne na popunjavanje rupa u budžetu kao što radi ova vlada.
 

U Evropu samo sa Kosmetom

 

Vašu stranku optužuju da je protiv Evrope?


- DSS već deset godina ima isti stav o evropskim integracijama - da Srbija treba da pristupi EU. Ali ona to treba da učini celovita i pod istim uslovima kao i sve druge zemlje koje su postale članice EU. Nijedna zemlja nije ušla u EU bez dela svoje teritorije, pa zašto bi to uradila Srbija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online