Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 31.08.2013.
02:35 >> 03:46h
Beta A

Opozicija ne veruje rekonstruisanoj Vladi

Opozicija je kritikovala ekspoze premijera Ivice Dačića i ocenila da u njemu nema odgovora na glavna pitanja - zbog čega se rekonstrukcija Vlade preduzima, da li će biti promene politike i zbog čega je smenjen ministar Mlađan Dinkić.

Popović: Srbiji treba nova politika

Poptpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović ocenio je danas da Srbiji nije potrebna rekonstrukcija Vlade, već promena politike ili izbori.

"Srbiji su potrebni nova politika ili izbori jer ova vlada nastavlja da vodi pogrešnu politiku o pitanju Kosova i Metohije i Evropske unije. Ako želimo boljitak, potrebni su ili promena politike, ili izbori", kazao je Popović.

Petrović: Potrebne su nam duboke promene

 

Šef poslaničke grupe Zajedno za Srbiju Dušan Petrović izjavio je da u ekspozeu premijera ne vidi strateške incijative za novu ekonomsku politiku i nglasio da taj klub neće podržati predlog za izbor novih ministara.

 

Petrović je rekao da su potrebne duboke promene ekonomske politike, javnog sektora, penzijskpg sistema. Ako se tim stvarima ne bavimo, ništa kapitalno se neće desiti, ocenio je on.

 

Bivši ministar je izrazio žaljenje što u Dačićevom ekspozeu nema vizije Srbije koju je najavio predloženi ministar finansija Lazar Krstić i ukazao da mu se čini da predstoji povećanje poreza na dodatu vrednost, na dobit, na imovinu. Uz to, nema planova kako da se reši trgovinski deficit, ogromni gubici, rekao je Petrović.

 

Popović je ocenio da je premijer Ivica Dačić u skupštinskom ekspozeu naveo opšte stvari.

"Suština je u promeni politike prema EU - ako se ona ne promeni, ništa dobro se neće desiti. Ako se pogleda samo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, samo on Srbiji donosi direktran gubitak od carine od oko 300 miliona evra godišnje", rekao je Popović.

Čeda: Ministri nemaju iskustvo

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović zapitao je zbog čega se vladajuća koalicija odlučila za rekonstrukciju Vlade Srbije i ocenio da većina od kandidata za ministre nema nikakve veze sa poslom koji treba da počne da obavlja.

"Ne kažem da oni nisu sposobni za taj posao, ali ga do sada nisu radili... To nije dovoljno ozbiljan nastup, kakav treba da ima predsednik Vlade kada traži podršku za svoju politiku", rekao je Jovanović.

On je rekao da je premijer Ivica Dačić propustio da u ekspozeu kaže po kojim je kriterijumima sprovedena rekonstrukcija, i zbog čega je smenjen ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

"Jeste li zaključili da je ova politika bila pogrešna, pa ste odlučili da je promenite", upitao je Jovanović i dodao da mu se čini da Dačić ima mnogo više problema sa partnerima u vlasti, nego sa opozicijom.

Ilić (URS): Ekspoze pun opštih mesta

Poslanik Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić izjavio je danas da je ekspoze premijera Ivice Dačića pun opštih mesta, ali da je dobro što je vlada shvatila da su ekonomski problem najvažniji.

"Možda premijer nije imao vremena da bude konkretniji, ali mogu da primetim da je dobro što je premijer posle godinu dana shvatio da su ekonomski problemi najozbiljniji problemi Srbije i da je iskazao spremnost da ide u reformu penzionog sistema, ali ne znam da li će to naići na dobar prijem kod njegovih partnera iz PUPS-a", rekao je Ilić.

On je rekao da građani očekuju da rekonstruisana vlada počne da radi, a ne da bude prelazno rešenje do budućih izbora.

LSV: Dok ne vidimo rezultate, ne podržavamo Vladu

Liga socijaldemokrata Vojvodine ostaće konstruktivna opozicija i neće podržati Vladu Srbije dok ne vidi konkretne rezultate, rekao je poslanik LSV Đorđe Stojšić.

"Iskreno se nadam da će (kandidat za ministra finansija) Lazar Krstić uspeti da objasni građanima da se ne plaća 'harač', nego porez, da će (kandidat za ministra sporta Vanja) Udovičić uspeti da napravi više od sporta od toga da se omogući mladima da odu iz Srbije, da će (kandidat za ministra poljoprivrede Dragan) Glamočić uspeti da pruži bar bolju protivgradnu zaštitu poljoprivrednicima", rekao je Stojšić.

Stojšić je rekao da pozdravlja hrabrost budućih ministara da svoje biografije "stave u službu vlasti", ali je LSV skeptična i gledaće novu vladu kroz prizmu odnosa prema Vojvodini koji, kako je rekao, do sada nije bio onakav kakav bi trebalo da bude.

"Obećanja koja su davana u pogledu statusa Vojvodine su izneverena, poljopriveda je u katastrofalnom stanju, infrastruktura se raspada", rekao je on i dodao da je potrebno da se svi regioni Srbije ravnomerno razvijaju.

POVEZANE VESTI

Subota 31.08.2013. 07:18
... a ni narod....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online