Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Sreda 03.12.2014.
06:30
D. Dekić - Vesti A

Šešelj kazna Srbiji za Rusiju?

Zahtev Haškog tužilaštva da raspravno veće vrati Vojislava Šešelja u Hag sa privremene slobode, novi je vruć krompir za Srbiju. Cilj puštanja Šešelja na slobodu je, prema oceni srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, izazivanje političkih nemira u Srbiji, što misli i ministar za rad Aleksandar Vulin koji je i ranije ukazao na ovakav scenarij.

Cena prijateljstva: Tradicionalne veze Srbije i Rusije
 

- To služi za destabilizaciju Srbije. Rekao sam da će doći trenutak kada će nam reći da ga uhapsimo, a on neće hteti. Priziva veliku nesreću - kazao je Vulin. On smatra da će Sud u Hagu, kao i do sada, doneti političku odluku.

Geopolitičke igre vatrom

- Ako se gleda u širem kontekstu koji je na Balkanu uvek politički, cilj je da se ne realizuje Južni tok. Zbog toga su na udaru sve države kroz koje gasovod treba da prođe. Geopolitičke igre oko našeg regiona pokazuju da se u Bugarskoj ljuljaju vlade i da je morala da blokira Južni tok iako joj je bio od velikog interesa. U Mađarskoj su česti protesti - kaže Radun koji ne isključuje mogućnost da nekakav haos bude izazvan i u Srbiji.

- Ostavite ga sada, ne pravite još veću nesreću među Srbima - poručio je Vulin Tribunalu.


Rečima "ovaj cirkus se nastavlja" sumirao je potez Tužilaštva Rasim Ljajić i poručio da u tom cirkusu Srbija neće da učestvuje.


Ne postoji vremenski rok u kojem bi sudsko veće trebalo da odlučuje o zahtevu Tužilaštva.


- Kada odluka bude doneta videćemo šta ćemo. Do tada ne želimo da se bavimo time - poručio je Ljajić.


Zahtev Tužilaštva je, prema oceni analitičara Branka Raduna, u funkciji pritisaka na Srbiju koji su usledili sa zahlađenjem odnosa Srbije i SAD zbog dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina na vojnu paradu u Beograd.


- Galama koju je podigla Hrvatska oko Šešelja, Rezolucija Evropskog parlamenta i zahtev Haga kao instrumenta SAD, predstavljaju niz povezanih događaja koji ukazuju da je to još jedna opomena i neka vrsta kazne zbog našeg prijateljstva sa Rusijom. Cilj nije da se lider SRS-a vrati u Hag već da se Srbija destabilizuje i disciplinuje kako bi okrenula leđa Rusiji - ocenio je Radun za "Vesti".

Da je reč o manevru kojim Srbiju treba destabilizovati zbog veza sa Rusijom, mišljenja je i advokat Toma Fila. On podseća da je Šešelj izbačen iz haškog pritvora i da je čitava priča bila manevar suda sa nadom da on neće doživeti izricanje presude.


- Niko normalan ne bi očekivao od Šešelja da će početi da piše dečje pesme i prestati da se bavi politikom. To je i napad na Srbiju zbog Rusije, jer, ne zaboravimo da su osam dana posle prodaje NIS-a Rusiji, SAD priznale nezavisnost Kosova, kao i da su Amerikanci srpsku vojnu paradu nazvali Putinovom - kaže Fila za "Vesti", ukazujući da iza ovih ujdurmi stoji pritisak SAD da Srbija poput Crne Gore uvede sankcije Rusiji.


Spoljnopolitički analitičar Predrag Simić smatra da je reč o nekoj vrsti podvale i ukazuje na konfuziju poteza Tribunala u slučaju Šešelja.


- Hrvatski izbori i zaoštravanje situacije oko Rusije pokazalo je da je svako imao interes, što je dovelo do nepotrebne drame, u pokušaju da se stvari postave na mesto. Napravljena je šteta, jer je ispalo da je Šešelj u glavnoj ulozi u hrvatskoj kampanji i Ahilova peta Haga. Čitav cirkus imaće posledice za Srbiju, region, Hag i Evropski parlament- kazao je Simić za "Vesti".


ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE PRED ODBOROM  ZA SPOLjNU POLITIKU EP

Dačić ili Vučić?


Vicepremijer Ivica Dačić je juče pred Odborom za spoljnu politiku Evropskog parlamenta istakao da ne treba zbog Šešelja da bude osuđena Srbija, jer je na izborima pobedila drugačija politika. On se založio se za bilateralno rešavanje problema. Dodao i da EP ima pravo da diskutuje o čemu hoće, ali da mora da pođe od činjenice da Srbija nije učestvovala u puštanju Šešelja.


- Tužilaštvo se nije žalilo kad je bio u Hagu, a sad se žali kad je u Beogradu - podsetio je Dačić. Hrvatska parlamentarka Ruža Tomašić zamerila je Dačiću da je arogantno naveo da su hrvatski predstavnici tražili da se Srbija poistoveti s onim što Šešelj govori.


- Tražili smo da se vođstvo Srbije ogradi od Šešelja. Pošto znamo šta je bilo i znamo da je Dačić bio najbliži saradnik Šešelja - rekla je Tomašić, na šta je Dačić je upitao "Mislite na Vučića ili Dačića?".
 

Vruće poruke sa tribina: Novi Pazar

Sve vas imaću u vidu...

Na utakmici Novi Pazar - Partizan, sa severne tribine gde su navijačke grupe "ekstremi" i "torcida-Sandžak" tokom cele utakmice orilo se iz više stotina grla "Prva mi je, prva mi je i poslednja želja, da zakoljem, da zakoljem vojvodu Šešelja". Slično skandiranje moglo se čuti i prošle nedelje u Sarajevu gde su navijači Železničara takođe pretili klanjem lideru radikala.
Čuvši za poruke iz Novog Pazara Šešelj je odmah odgovorio navijačima, pa je na svom Tviter nalogu napisao: Sve vas Šešelj imaće u vidu, stiže brzo je..aće Torcidu.

                                                                                                              D. N. P.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.12.2014. 06:54
SPRMI SE SRBIJO ZA SAVEZ SA RUSIJOM!!!! Ova situacija govori koliko su naši na vlasti velike kukavice i da nas SAD i EU drže za njihovu koloniju koju mogu da vrijeđaju, kinje i javno pred svijetom unižavaju! Zar je moguše da naši nemaju hrabrosti da se okrenemo Rusiji i tako Amerima odmjerimo od èake do lakta!?
Sreda 03.12.2014. 07:07
Velika nesreća za Srbiju da digne glavu i kaže toj nakazi od EU da se nose u tri lepe materine i oni i SAD.
Sreda 03.12.2014. 07:10
A ko je osudio ovo u Novom pazaru ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online