Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Utorak 25.11.2014.
09:30
blic.rs/Ž. J.-N. T. A

Osam uslova EU za Srbiju

Od pune primene briselskih dogovora zavisi kada će Evropska unija otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa Srbijom. Prema saznanjima Blica, EU ima ukupno osam zahteva od Beograda kada je reč o Kosovu.

Očekuju da se završi izrada nacrta statuta Zajednice srpskih opština. Takođe, traže da Beograd sprovede sve što je dogovoreno s Prištinom na polju telekomunikacija, energetike, izgradnje stalnih administrativnih prelaza.

Angela Merkel ne odustaje
 

Među zahtevima su i blokiranje ilegalnih prelaza, prihvatanje kosovskih dokumenata na prelazima s inostranstvom, puno uključivanje Kosova u regionalnu saradnju. Tu spada i regulisanje Parka mira u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kojem se protivi Priština.

Nezadovoljni

Vlastima u Beogradu je iz EU poručeno da evropski partneri nisu zadovoljni stepenom primene dogovora iz Brisela. Iako su ovi uslovi iznova ponovljeni srpskim vlastima, poznati su i odranije.


Prvo o Kosovu

Puno ispunjavanje Briselskog sporazuma posebno je važno Nemačkoj.

Uslovi

1. Nacrt statuta Zajednice srpskih opština
2. Primena dogovora o telefoniji - pozivni broj za Kosovo
3. Primena postignutih dogovora o energetici
4. Izgradnja stalnih prelaza između Srbije i Kosova
5. Blokiranje ilegalnih prelaza "zbog šverca"
6. Prihvatanje pasoša Kosova na granicama Srbije
7. Učešće Prištine u svim oblicima saradnje u regionu
8. Regulisanje Parka mira u severnoj Mitrovici

Vlasti u Berlinu i vlada kancelarke Angele Merkel i parlamentarci iz Bundestaga, smatraju da u pregovorima EU i Srbije prvo treba da se otvori poglavlje 35, koje se tiče Kosova. Za otvaranje tog poglavlja je, međutim, neophodno da se primenjuju do sada postignuti dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.


Komesar za proširenje EU Johanes Han kazao je da, iako Kosovo još nema vladu, postoje stvari koje Beograd može sam da uradi.

Čekajući Prištinu

- Vaša vlada dobro zna šta treba i šta može da se uradi i mogu samo da apelujem da se to uradi i, u zavisnosti od nivoa primene, mi ćemo nastaviti proces - izjavio je Han prilikom nedavne posete Srbiji.


Zapadne zvaničnike izgleda da malo brine to što dijalog već pola godine stoji jer Kosovo nema novu vladu.

Odmah posle martovskih izbora u Srbiji, premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić su rekli da žele da se dijalog s Prištinom nastavi što pre. Međutim, na Kosovu je u toku proleća bila kampanja za parlamentarne izbore, na kojima se glasalo u junu, a od tada do danas tamošnje stranke nisu u stanju da se dogovore o novoj vladajućoj koaliciji.

Prema poslednjim informacijama, konstituisanje skupštine Kosova trebalo bi da bude završeno do kraja nedelje. U tom roku će se DPK Hašima Tačija i DSK Ise Mustafe dogovoriti o programu i sastavu vlade. Mustafa i Tači još pregovaraju ko će od njih dvojice biti premijer.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.11.2014. 09:38
Dacicu, zaboravu EU vise.
Utorak 25.11.2014. 10:11
NJemački FAŠISTI kao i 1941ponovo prave ultimatume Srbiji sa našim IZDAJNICIMA.
Utorak 25.11.2014. 09:43
Kada to ispune,dolazi još jedan paket uslova, i još jedan i još jedan...do ulaska u EU.svi će mladi da napuste zemlju, stari od malih penzija će pocrkati od loše ishrane, i neadekvatne zdravstvene zaštite, pola je obolelo od uranijuma, poklon "naših prijatelja" iz nato...i kada se okrenu oko sebe kvislinzi...zapitaće se gde nestade narod.onda neka nastave da sami vladaju, i sami glasaju za sebe, dok ne ih stranci ne gurnu u septičku jamu, i stave poklopac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online