Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 07.10.2014.
22:27
Beta A

Dačić: Obama i Kameron nisu pozvani na vojnu paradu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u utorak da predsednik SAD Barak Obama i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron nisu pozvani na vojnu paradu 16. oktobra povodom 70 godina od oslobođenja Beograda od fašizma, već će biti pozvani diplomatski predstavnici te dve zemlje u Srbiji.

Pozvani su predstavnici u Srbiji, ne i zapadni lideri: Ivica Dačić
 

"Njima pozivi nisu upućeni, biće pozvani njihovi diplomatski predstavnici koji su ovde. Diplomatski predstavnici svih naših saveznika će biti pozvani, bez obzira da li su učestvovali u oslobađanju Beograda, ili ne", kazao je Dačić u emisiji RTS
"Upitnik".

Stare uniforme

Ministar odbrane Bratislav Gašić kazao je da će u paradi učestvovati samo predstavnici Vojske Srbije, koji će nositi uniforme iz Prvog i Drugog svetskog rata i zastave svih prijatelja i saveznika Srbije, odnosno Jugoslavije u tim ratovima i u operacijama za oslobađanje Beograda.

Dačić je ponovio da nije bilo pritisaka sa Zapada da se parada odloži, jer "to Srbiji niko nije smeo da traži, ne zato što smo sila, već zato što bi to bilo nečuveno". Vicepremijer je kazao i da su priče da je Rusija protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju "prazne priče" i da se predsednik Vladimir Putin nikada nije protivio tome u razgovorima kada je Dačić bio premijer.

"Srbija ima poseban položaj. Drugo su Moldavija, Estonija i tako dalje, koje su bile deo SSS R-a", rekao je Dačić.

Kazao je i da Srbija ne želi da sankcijama učestvuje u "ratovima" Evropske unije i Rusije, već da Vlada brine o interesu svog naroda.

"Ako EU misli da treba da prekinemo sve odnose, zašto onda održavaju sastanak prijateljstva (na kojem će biti i Putin) u Milanu polovinom oktobra?'', zapitao je Dačić.

Dačić je kazao da Srbija poštuje preporuku EU "da se ne zauzima prazan prostor" koji je nastao zbog sankcija EU i Rusije, već Srbija zauzima prostor koji ionako ima po raznim, ranije postignutim ugovorima.

"Naša šansa veka je ona kada smo potpisali sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Mi tu šansu nismo dovoljno iskoristili jer više volimo da poslujemo sa nekima drugima. Mi treba da iskoristimo ono što imamo kao sporazum već 15 godina", kazao je Dačić.

On je kazao da je ovo prilika da investitori dođu u Srbiju i tu proizvode ono što odatle mogu da lako plasiraju na rusko tržište, ali i na tržište mnogih drugih zemalja s kojima Srbija ima sporazume.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.10.2014. 23:16
Obama i Kamerun ce biti pozvani kada se bude obelazavala godisnjica saveznickih bombardovanja srpskih gradova krajem drugog svetskog rata, a to bi bilo zgodno povezati sa obletnicom nato bombardovanja. A ti mali prco od ministra MIP-a, bi bilo bolje da zaposlis nekog savetnika sa dva zrna soli u glavi da nam na osnovu vasih glupih izjava Rusija ne bi ukinula tu privilegiju koju imamo, jer povlastica vazi za srpske privrednike (ukoliko takvi jos postoje), a ne za strane korporacije koje svoju dobit i onako izvlace iz Srbije.
Utorak 07.10.2014. 22:52
Volim što vam Amerika zavrće uši i što Američki ambasador nekrije da je Vučić odradijo svoj deo posla a sada traže sledeću žrtvu koja će dovršiti idaju Đinđića Tadića i Vučića.
Utorak 07.10.2014. 23:42
Mi se trebamo drzati Rusije.Srodan smo narod,pravoslavni,nikad nismo imali medjusobne konflikte osim posle 45,tad su na vlast bili tirani,zato je se to i desilo.a sa druge strane znamo sta su nam uradile zemlje iz evrope i amerike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online