Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 09.10.2014.
06:30
D. Dekić - Vesti A

Zvali Obamu, pa odustali?!

Građani Srbije uzalud su se ponadali da će videti istorijsko rukovanje Vladimira Putina i Baraka Obame usred Beograda.

Čisti diplomatske fleke: Ivica Dačić
 

Tek što su od ministra vojnog Bratislava Gašića čuli da će poziv za vojnu paradu, posle ruskog biti poslat i američkom predsedniku, vicepremijer Ivica Dačić je demantovao Gašića, a onda je i Gašić samog sebe.

Dačić je na državnoj televiziji rekao da nije pozvan ni Obama, niti britanski premijer Dejvid Kameron, već diplomatski predstavnici tih zemalja. Odmah je i Gašić negirao sopstvenu izjavu izrečenu istog dana pred gomilom novinara da su "pozvani svi saveznici Vojske Srbije i tadašnje vojske Jugoslavije, kao i američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron".

Sve bliži NATO

Nadgornjavanja ministara, naprednjaka Gašića i socijaliste Dačića bilo je još. Gašić je, ističući vojnu neutralnost Srbije, najavio je da će tokom meseca pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne garde iz Ohaja održati zajedničku vežbu u Kruševcu, a u decembru i u bazi Jug, kod Bujanovca. Dačić je otišao korak dalje, obelodanivši da Srbija uskoro potpisuje sporazum o individualnom partnerstvu IPAP, što je najviši nivo saradnje zemlje koja ne želi da bude članica NATO-a.


- Moja izjava o pozivu Obami i Kameronu je izvučena iz konteksta - rekao je Gašić kome nije palo na pamet da satima pre TV gostovanja s Dačićem demantuje svoju usmenu pozivnicu koja se čitavog dana vrtela u svim elektronskim medijima.

Ne sme se nijedan ministar mešati u posao predsednika Srbije, komentariše za "Vesti" bivši šef diplomatije Živadin Jovanović Gašićev gaf, ističući da je pretpostavka svake ozbiljne Vlade da svako radi svoj posao.

Tako se ne radi: Živadin Jovanović

- Kao što nije na članovima Vlade da komentarišu posete stranih državnika Srbiji, a kamoli da ih pozivaju i svojim interpretacijama unose pometnju - kaže Jovanović i podseća da ministar odbrane može da zove vojnog ministra neke zemlje tek po saglasnosti Vlade i na osnovu njene platforme, pošto ministri nisu samostalni u politici međunarodnih odnosa.


- Ovako ostavlja utisak neznanja, neorganizovanosti i petljanja u svašta, a ta konfuzija samo šteti Srbiji - zaključio je Jovanović. On je savetovao da ne treba pozivanjem drugih državnika na paradu "unositi smutnju u osnov po kojem dolazi Putin, a to je da su crvenoarmejci sa partizanima oslobađali Beograd, i da je izginulo više od 4.000 boraca".


- Mnogo je cinculiranja, iskompleksiranosti i brige da se ne naljute NATO, Brisel i Vašington. Srbija je suverena i ne treba se nikome pravdati što sa Rusijom odaje počast herojima - kaže Jovanović.
 

"Predali se" za Putina

Srpska vojska vredno vežba za paradu pred državnim vrhom Srbije i ruskim predsednikom Putinom. Defilovaće prestonicom više od 3.000 vojnika, tenkovi, uz obalu rečna flotila, a grad će nadletati vojni avioni. Međutim, jedna fotografija s uvežbavanja dobila je šaljiv kontekst jer srpski vojnici marširaju sa belim zastavama, inače simbolima predaje.

Razume se, reč je samo o vežbanju, a prave zastave jedinica, istorijske zastave iz Vojnog muzeja, biće izvučene za potrebe parade.

Najavljeno je učešće i poznate ruske letačke grupe Striži, dok će 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika Večna vatra između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvesti padobranski desant.

Poslednja vojna parada u Beogradu održana je 1985. godine.


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.10.2014. 07:35
To čak ni Titu ne bi uspelo...
Četvrtak 09.10.2014. 21:28
"....Mnogo je cinculiranja, iskompleksiranosti i brige da se ne naljute NATO, Brisel i Vašington. Srbija je suverena i ne treba se nikome pravdati što sa Rusijom odaje počast herojima - kaže Jovanović....." Еее....мој господине Јовановићу, судећи по овој изјави Ви као да сте пали са Марса...?! Или као да сте све ове године негдје преспавали као медвјед зимским сном..... Баш напротив свака "шуша и маруша" данас зна колико је СР несамостална и колико је зависна и од Вашингтона и Брисела и НАТО-а........ееее мој Ви.....некадашњи велики дипломато, па зар не знате? Или нећете да вјерујете....???
Četvrtak 09.10.2014. 07:33
премијер би се упишкио од среће када би у БГ седео за истим столом са Обамом, Путином, Девенпортом, Кирбијем, Курцом.. Њему тек онда не би силазио осмех с лица.. :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online