Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 01.07.2014.
05:13
B. Božin - Vesti A

Neprijatna pitanja Nemaca Vučiću

Samo nekoliko nedelja posle susreta sa kancelarkom Angelom Merkel, premijer Srbije Aleksandar Vučić je juče ponovo posetio nemačku prestonicu, gde je učestvovao na panel-diskusiji u organizaciji Foruma Srbija-Nemačka i Nemačkog društva za spoljnu politiku. Međutim, Vučićev nastup ostao je u senci neprijatnih pitanja kojima su ga dočekali nemački novinari, a pre svih zašto nije došao na obeležavanje stogodišnjice od atentata u Sarajevo.

Vučić u Berlinu: Sa nemačkim novinarima nije bio tako nasmejan
 

- Nisam ni pozvan, a i da jesam možda ne bih otišao zbog table gde su Srbi označeni kao teroristi. U Andrićgradu sam govorio o miru i o tome kako smo ponosni na svoju istoriju, tako da niko ne može da mu zameri nijednu reč, a osim toga ja isto izgovaram ovde, u Beogradu, u Vašingtonu, na svakom mestu - rekao je Vučić i dodao da je jedini srpski premijer koji još nije otišao u zvaničnu posetu Republici Srpskoj.


Moderatoru i dopisniku FAC-a Mihaelu Martensu, koji mu je zamerio zašto u Andrićgradu nije ni reč rekao o žrtvama poslednjeg rata, Vučić je uzvratio da "prihvata da je njegov govor možda trebalo da bude bolji".


- To je bilo na području gde Srbi i muslimani nikada žive ljude nisu razmenjivali, tolika je mržnja u Goraždu, Foči, Višegradu, Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku. Zar je trebalo na praznik radosti, na veliki praznik da opet govorim o tome - zapitao je Vučić.
 

Tokom panel diskusije srpski premijer je podsetio da je robna razmena dve zemlje sve bolja i naveo konkretne brojke. U 2013. godini je ostvarena razmena od 3 milijarde evra, što je 14 odsto više u odnosu na 2012. godinu.


- Pokazatelji za 2014. godinu su još bolji i time se pokazuje da Srbija postaje najznačajniji partner Nemačke na Zapadnom Balkanu - istakao je Vučić i najavio velike reforme u Srbiji, koje, kako je rekao, počinju već ove nedelje.

Srbija se vraća kući

Nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je na Forumu rekao da srpsko-nemački odnosi nisu bili jednostavni, što se posebno vidi iz obeležavanja godišnjica Prvog i Drugog svetskog rata.


- Ali mi ne živimo u 1914, niti u 1941. godini, niti u 1999, nego u 2014, kada su počeli pregovori o pristupu u EU. Srbija se vraća kući, u srce Evrope - rekao je Štajnmajer i izrazio zadovoljstvo da smernice koje je lavovski izneo Zoran Đinđić nastavlja nova srpska vlada.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.07.2014. 05:22
Neznabošci vladaju svjetom; zato ona strana koja je najmanje kriva ima osjećaj velike krivice a ona strana koja je najviše kriva ona je ubjeđena da je potpuno u pravu! Hristos je rekao da će tako biti i sve se tako ostvaruje!
Utorak 01.07.2014. 06:16
Evo Srbi koji ste glasali za Vucica a porijeklom ste iz RS ,... Kaze i Hvali se da je jedini Srpski politicar koji nije posjetio Republiku Srpsku...To spijun njemacki veli i hvali se Nijemcima...Toma veli da su Srbi u Bosni Bosnjaci...Nikada u istoriji od Hrista do danas dva veca izdajnika Srpkinja nije porodila niti medju srbima zavladali drzavom Srpskom...TRito je vise volio Srbe od ove dvojice ANATEMISANIH KUMOUBICA I KUMOIZDAJNIKA...
Utorak 01.07.2014. 07:58
Teško Srbiji kad je vode ovakvi izdajnici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online