Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.04.2019.
22:45
Vestionline A

BBC: Ko je bio u Berlinu pre pet godina, a ko u ponedeljak?

BBC na srpskom podseća danas da je samit u Berlinu u ponedeljak usledio pet godina nakon početka "Berlinskog procesa", diplomatske inicijative koja je imala za cilj da oživi proces proširenja EU, i ukazuje na promene do kojih je u međuvremenu došlo u sastavu delegacija.

Tanjug
Učesnici samita u Berlinu 2019. godine

U avgustu 2014. godine, u nemačkoj prestonici susrelo se šest premijera sa Zapadnog Balkana, predstavnici zemalja-članica EU, kao i zvaničnici EU, a na osnovu fotografije s tog susreta, BBC ukazuje na to koji su "politički igrači" ostali na sceni, a koji su se promenili. 

U tom smislu, u tekstu pod nazivom "Berlinski samit: šta se promenilo posle susreta lidera regiona", BBC naglašava da su tadašnji premijeri Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Milo Đukanović i ovoga puta bili u Berlinu, ali ovog puta kao predsednici država.

Uz to, BBC podseća da je Aleksandar Vučić 16. februara preneo šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini da dijaloga nema dok Priština ne ukine takse na robu iz Srbije i ocenjuje da "tri sastanka za kratko vreme pokazuju da komunikacija postoji".

Napominje se i da je Edi Rama i ovog puta u Berlinu bio u funkciji albanskog premijera, dok je Hašim Tači "preskočio" sa mesta premijera na mesto kosovskog predsednika.

U regionu je, ipak, došlo do promena u sastavu delegacija - Hrvatsku je ovog puta predstavljao premijer Andrej Plenković, umesto Zorana Milanovića, Denis Zvizdić je zamenio Vjekoslava Bevandu kao predstavnik BiH, a Zoran Zaev Nikolu Gruevskog na mestu makedonskog premijera.

U međuvremenu, politička garnitura u EU se promenila, pa Žoze Manuel Barozo više nije predsednik Evropske komisije, niti je Verner Fajman kancelar Austrije, koja na ovom susretu nije imala predstavnika.

Sloveniju je predstavljao Marjan Šarec, koji je zamenio Alenku Bratušek na čelu vlade te zemlje, dok se nemačka kancelarka Angela Merkel i ovog puta našla na zajedničkoj fotografiji, iako završava svoj kancelarski mandat i ne planira da se kandiduje za novi. 

BBC ističe, citirajući Merkelovu, da samit u ponedeljak nije ni bio zamena za  Berlinski proces, niti za pristupne pregovore, "već dobra prilika da se razmene mišljenja o situaciji u regionu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online