Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Petak 13.06.2014.
05:46
J. Arsenović - Vesti A

"Ne treba nam 'Danke Dojčland'"

Sudeći po komentarima većine beogradskih medija poseta premijera Vučića Nemačkoj je istorijska i predstavlja prekretnicu u odnosima Srbije i najmoćnije države Evropske unije. Urednik portala Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović je među malobrojnim analitičarima koji sumnjičavo gledaju na ocene da sa ovom posetom Vučića Berlinu nemačko-srpski odnosi ulaze u period "medenog meseca".

Đorđe Vukadinović: Premijer bolje da je neke stvari prećutao
 

- Ne znam da li ulazimo u period "medenog meseca", ali mislim da ulazimo u period potpune nemačke dominacije na Balkanu i nad političkom scenom u Srbiji. Naravno da se politička i ekonomska snaga Nemačke mora uvažavati, ali ovolike snishodljivosti, poniznosti i sluganskog oduševljenja kakva je demonstrirana, ne samo u izjavama srpskih državnih čelnika već i u medijima koji su pratili posetu Berlinu, su bez presedana i ostavljaju gorak ukus u ustima - komentariše za "Vesti" Vukadinović.

Bišvi ambasador Srbije u Ukrajini Dušan Lazić kaže da on ne upotrebljava izraze kao što je "istorijska poseta", ali je saglasan s tim da se radi o veoma značajnom iskoraku na spoljnopolitičkom planu Srbije.


On kaže da nije iznenađen što je pozicija Srbije prema dešavanjima u Ukrajini, bar prema rečima premijera Vučića, kod nemačke kancelarke naišla na razumevanje i što nije, kako se prethodno najavljivalo, poslužila za dodatno uslovljavanje Srbije.


- Mislim da u osnovi Srbija ima dobar stav prema ukrajinskim događajima. Drugim rečima, ona je jasno rekla da podržava teritorijalni integritet uključujući i Krim, a to je stav EU i ključni stav u međunarodnim odnosima - ocenjuje Lazić.


Srpski premijer je u izjavi RTS-u, a posle razgovora sa nemačkom kancelarkom, našao za shodno da primeti kako se Angela Merkel prisetila teških razgovora sa prethodnim srpskim rukovodstvom i da joj je ovoga puta bilo drago što su razgovori potpuno drugačiji.


- Bolje da je to prećutao. Znate, ima ona poslovica: "Čega se pametan stidi..." To samo pokazuje da je ova vlast u tom pogledu pala nekoliko koraka niže od prethodne, koju su upravo Nikolić i Vučić kritikovali kao "izdajničku i nepatriotsku" - primećuje Vukadinović.

Vukadinović kaže da "slugansko oduševljenje" Nemačkom izaziva mučne asocijacije na razne periode.

- Da se ne vraćamo u dalju prošlost, dovoljno je podsetiti se na hrvatske hvalospeve Nemačkoj, s tom "sitnom razlikom" što su Hrvati imali razloga da pevaju "Danke Dojčland", a Srbija ne, i utoliko je naša bruka veća - dodaje naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

Petak 13.06.2014. 06:40
SVAKA ČAST G-DINU VUKADINOVIĆU NA OTMENOM ČLANKU I NA POKUŠAJU DA SPASE MINIMUM GRAĐANSKE ČASTI I NAŠEG NACIONALNOG DOSTOJANSTVA !!!
Petak 13.06.2014. 08:26
Ма немож` да омане... Са швабама нам је медени месец сваки пут кад се "посећујемо", овако или онако, баш као и 1914., 1941., 1992., 1999., па ће традиција свакако да се настави. Ко не научи из историје и ко чини исту грешку више пута надајући се бољем исходу...ил` је луд ил` је подгузна мува!
Petak 13.06.2014. 08:36
Jedan od retkih čiju svaku rečenicu vredi pročitati...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online