Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 25.03.2010.
22:34 >> 06:59h
Tanjug A

Zaključci konferencije o izbeglim i raseljenim licima

Šefovi diplomatija BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije izjasnili su se za intenzivniju saradnju u cilju rešavanja problema izbeglica i raseljenih posle Konferencije o trajnom zbrinjavanju izbeglih i raseljenih lica.

Šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske
 

Petnaest godina posle rata na prostoru bivše SFRJ, 250 hiljada izbeglih i raseljenih još uvek nema osnovne uslove za život. Konferencija o trajnom zbrinjavanju izbeglih i raseljenih, koja je u Beogradu okupila šefove diplomatija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i predstavnike UNHCR-a, OEBSA, Saveta Evrope i EU, trebalo bi da označi početak završetka rešavanja tog problema.

U zajedničkom saopštenju nakon konferencije pod nazivom "Trajna rešenja za izbegla i raseljena lica - saradnja država regiona", navodi se da su se ministri spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj, Hrvatske Gordan Jandroković, Crne Gore Milan Roćen i Srbije Vuk Jeremić dogovorili da regionalna pregledna konferencija bude održana početkom 2011. godine.

Najavljene su dalje konsultacije sa međunarodnom zajednicom u cilju organizovanja, u roku od deve t meseci, međunarodne donatorske konferencije radi pomoći u procesima povratka ili lokalne integracije izbeglica i interno raseljenih, zatvaranja kolektivnih centara i pomoći najugroženijima.

Ministri su konstatovali da problem izbeglih i interno raseljenih lica ni u jednoj od tih država nije u potpunosti rešen i da je neophodno intenzivirati regionalnu saradnju u cilju postizanja pravičnog, sveobuhvatnog i trajnog rešenja.

Oni su se dogovorili da se u narednom periodu intenzivira saradnja kroz nadležne nacionalne stručne službe koje će se sastajati dva puta godišnje, a po potrebi i češće.

Crnogorski ministar spoljnih poslova Milan Roćen izjavio je da problemi izbeglih ne smeju da budu zloupotrebljeni da bi se susedima "zabijao klip u točkove na putu evropskih integracija".

Saglasili su se da je nužno sprovesti do kraja i učiniti transparentnijim, postojeće programe u svim zemljama u procesu povratka ili lokalne integracije i uvesti mehanizme koji bi imali vremenske rokove i merljive ciljeve.

Ministri su "potvrdili poštovanje, uživanje i pristup pravima za sva lica koja su izbegla bez obzira na trenutni status bez obzira na njihovu odluku o povratku ili lokalnu integraciju, u skladu sa međunarodnim standardima", piše u saopštenju.

Posebno su reafirmisana i načela sadržana u Sarajevskoj deklaraciji usvojenoj u januaru 2005. godine koja, kako se podseća, podrazumeva uvažavanje prava izbeglih na pojedinačne odluke o zemlji stalnog boravka u smislu povratka ili lokalne integracije i nesmetan pristup pripadajućim pravima.

POVEZANE VESTI

Petak 26.03.2010. 10:26
Ah,ta prica vam vise ne prolazi!Doslo je vrijeme da se vi suocite sa zlocinima i etnickim ciscenjem koje ste pocinili!Na hiljade vas ce da sedi do kraja zivota zatvoreno a ostatak ce da radi na obestecivanju ostecenih! Imali ste sve mogucnosti da zivite sa nama u miru.Sva prava ste imali kao i mi.Lazete i kukate citavih 50 godina.Kakva ste vi bre nacija?Katolicka pedofilska?A ovu tzv.bosnjacku neznam ni gde da uvrstim!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online