Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.12.2018.
19:15
Đ. Barović - Vesti A

Opštine deru izbeglice

Pisanje "Vesti" o sudbini 68 izbegličkih porodica iz Bosne i Hrvatske kojima se za otkup stanova u Požegi sada traži više nego što koštaju novoizgrađeni stanovi u samom centru grada, stiglo je i do Skupštine Srbije.

M. Karović
Miodrag Linta

Naime, Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u rasejanju Skupštine, a ujedno i predsednik Saveza Srba iz regiona, predočio je ovaj problem poslanicima srpskog parlamenta i zatražio da se prekine sa diskriminacijom izbegličke populacije.

-Ti stanovi bi izbegličkim porodicama trebalo da budu dati besplatno ili uz simboličnu nadoknadu. Umesto toga, u većini slučajeva lokalne samouprave u saradnji sa opštinskim filijalama poreske uprave određuju veoma visoke početne cene otkupa. U Požegi je u izbegličkom naselju 68 porodica, kojima je početna cena za otkup stanova 550 evra po metru kvadratnom, mada se u centru grada stanovi grade po 450 evra - kazao je za skupštinskom govornicom Linta i predložio da se tim ljudima stanovi ponude ili besplatno ili uz simboličnu naknadu.

U razgovoru za "Vesti", Linta kaže da je preko našeg lista, a zatim i nekih kolega iz Skupštine saznao za problem izbeglih u Požegi, ali napominje da to nije usamljen slučaj.

- Najveće žrtve rata na prostoru bivše Jugoslavije su izbegla i interno raseljena lica. Više hiljada izbegličkih porodica u više od 100 izbegličkih naselja čiji su stanovi izgrađeni najvećim delom sredstvima međunarodnih organizacija i manjim delom sredstvima Vlade Srbije, suočavaju se sa nekvalitetnom gradnjom - kaže Linta.

On dodaje da su loše urađeni temelji, hidro i termo izolacija zbog čega dolazi do pucanja zidova, prokišnjavanja krovova, pojave vlage.

- Nažalost, Komesarijat za izbegla i raseljena lica bi morao da bude mnogo aktivniji u rešavanju problema otkupa takvih stanova. Njihov je posao da se dogovaraju sa opštinama i gradovima oko što nižih cena otkupa, a ne da dozvole, kao što je u Požegi, da je jeftiniji kvadratni metar u novogradnji, pa košta 450 evra, a izbeglicama za otkup dvadeset godina starih i loše urađenih stanova traže čak 100 evra više po kvadratu. Komesarijat mora biti majka svim izbeglicama i tako mora i da se ponaša - kaže Linta.

Model iz Odžaka

Linta obećava da će iskoristiti sav svoj autoritet i u razgovoru sa lokalnim samoupravama pokušati da napravi isti model otkupa stanova kao što mu je to pošlo za rukom u Odžacima.

- Pokušaću da u desetak opština i gradova postignem dogovor sa predstavnicima tih lokalnih zajednica da se za sve te stanove koji su izgrađeni sredstvima međunarodnih organizacija, u startu smanji pedeset odsto od cena, a zatim od preostale sume dodatno odbija sve ono što je predviđeno zakonom iz 2010. To ću pokušati i sa predstavnicima opštine Požega, ali ponavljam, to bi ipak morao biti posao Komesarijata - zaključuje Linta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online