Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 14.03.2014.
16:41
Naše novine A

UŽAS: Hranimo se životinjskim otpadom!

Suvlasnik belgijsko – srpske kompanije za preradu životinjskog otpada “Energo zelena” u Inđiji Serž Amej tvrdi da se u Srbiji od 250.000 tona životinjskog otpada (podatak dobijen od Uprave za veterinu za potrebe izveštaja EU) čak 180.000 vrati u ljudsku ishranu kroz paštetu, parizere, viršle i kobasice, umesto da se preradi!?

Koliko li je životinjskog mesa a koliko otpada u njima?
 

Amej za “Naše novine” kaže da je Srbija prekršila bileteralni sporazum sa Belgijom o zaštiti stranih investicija u nekoliko članova, a između ostalog neprimenjivanjem Pravilnika o načinu razvrstavanja i postupanja sa sporednim proizvodima životinjskog porekla, zbog čega će verovatno uslediti tužba. Posebno ističe da inspektori ne rade svoj posao, što direktno nanosi štetu zdravlju ljudi.

- Počeli smo da radimo, a istovremeno je počela i sabotaža od konkurencije. Po zakonima EU koje i Srbija primenjuje država ne sme da bude vlasnik ovih fabrika, međutim država je osnovala dve veterinarske ustanove, kafilerije, u Ćupriji i u Somboru, u čijim upravnim odborima su ljudi iz Uprave za veterinu. Te dve ustanove sklanjale su

* Da li ćete i dalje da jedete viršle posle ovog snimka?

* Jezivo: U mesnim prerađevinama ima svega osim mesa

jedan mali procenat uginulih životinja i otpada životinjskog porekla – tvrdi Amej za “Naše novine”.

Na pitanje koliko je to malo, Amej tvrdi da podaci pokazuju da u Srbiji postoji 250.000 tona otpada od životinja.

- Kapacitet dve fabrike koje je država osnovala su dva puta po 10.000 tona, što znači da uklanjaju 20.000 tona, mada je i to pitanje jer nikada nisu radile punim kapacitetom, tvrdi Amej.

- Pored njih postoji i fabrika u Bačkoj Topoli koja se bavi preradom otpada treće kategorije. Znači sve tri ukupno su, dok mi nismo počeli da radimo, neškodljivo uklanjale od 30.000 do 40.000 tona od ukupno 250.000. Mi trenutno prerađujemo oko 22.000 tona, što znači da se sve ukupno ukloni oko 60.000 tona, a da najmanje 180.000 negde završi, objašnjava suvlasnik kompanije “Energo zelena”.

Na pitanje gde završi ostatak otpada, Amej odgovara da “većina završi nazad u ljudskoj ishrani. Ljudi, kao što je više puta pisano, jedu taj otpad kroz viršle, paštete, parizere“.

Da li će sada neko reagovati?

POVEZANE VESTI

Petak 14.03.2014. 17:37
Zadnjih 14 godina se radilo na unistenju domace proizvodnje i otvarao put uvoznickom lobiju. Pogledajte samo Zlatiborac. Ceo Zlatibor da predjete uzduz i popreko, mozete na prste da prebrojite grla krave, stada ovaca, obore svinja. Ali taj isti zlatiborac i dalje uspesno proizvodi "domacu hranu". Ali za narod koji sebe tako nisko ceni, nista bolje od Evropskog djubreta nismo ni zasluzili.
Petak 14.03.2014. 18:21
Tih 180000 tona to nam je zapad uvalio da nas truje nije mu dosta sto je unistio komunizam u SFRJ nego nas jos i truje sa zivotinjskim otpadom,A mi smo eto jadnici dobri mozes na lebac da nas mazes,izvozimo kvalitet a otpad zavrsava na nasoj trpezi drzimo se toga -za dobre svinje,nema lose pomije.
Petak 14.03.2014. 19:34
Bravo, tri put bravo za republičku veterinarsku inspekciju koja funkcioniše u okviru Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, i koja je po zakonu dužna da vrši kontrolu proizvodnje i prometa hrane životinjskog porekla.Svi su redovno dobijali svoje plate, pisali izveštaje, ocenjivali ih kao uspešne. A sada bi trebalo da na potezu bude državni tužioc, ukoliko i on ne piše redovno svoje izveštaje, ocenjuje ih i uspešno nastavlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online