Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 17.10.2013.
14:46
telegraf.rs A

Jezivo: U mesnim prerađevinama ima svega osim mesa

U Srbiju je od početka godine pet najvećih uvoznika i industrija mehanički otkoštenog mesa (MOM) ove proizvode uvezlo u vrednosti od oko 13,5 miliona evra. Prema podacima Uprave carina, poslednjih godina uvoz ove treće kategorije mesa, koje se koristi isključivo u proizvodnji prerađevina – raste. Od otkoštenog mesa, treće kategorije, prave se viršle, kobasice, parizeri...

Kobasice i viršle su idealni proizvodi gde je mogući "poturiti" svaku vrstu mesa ili čega god
 

I dok se prethodnih godina mahom uvozio pileći MOM, poslednji podaci ukazuju da je sve više velikih kupaca svinjskog koje se uglavnom koristi za pripremu kobasica.

Ozloglašeno mehanički otkošteno meso u Srbiji stiže iz evropskih zemalja Austrije, Španije, Danske, Mađarske, dok je u 2011. godini Srbija iz Bosne i Hercegovine uvezla smrznuti pileći MOM u vrednosti od 2,7 miliona evra.

Pročitajte obavezno: Da li ćete i dalje da jedete viršle posle ovog snimka?

Ovakvi podaci opravdavaju činjenicu da je na našem tržištu sve više prepađevina i svakim danom sve više malih proizvođača kreće u proizvodnju jeftinih mesnih prerađevina, jer i sirovinu, kako saznajemo, nabavljaju po bagatelnim cenama.

I dok je u Evropi goveđi MOM zabranjen (od afere ludih krava), kod nas takvih zabrana nema – i ova vrsta MOM-a završava u domaćim prerađevinama. Prof. Baltić kaže da je to zbog toga što nismo imali registrovane slučajeve ove bolesti, ali to nikako ne opravdava to što se uvozi i stiže na naše trpeze.

- Problem je u tome što MOM ne sadrži kvalitetne proteine i što u njemu u zavisnosti od toga koliko puta prođe kroz separatore, može da se nađe veća koncentracija kalcijuma, što nije dobro jer u tom slučaju ne možemo govoriti o izbalansiranoj ishrani. A proizvođači su se izveštili da tu količinu kalcijuma umanje dodavanjem drugih sastojaka bez kalcijuma – kaže prof. Baltić.

To je, objašnjava, daleko od viršli koje su se nekada proizvodile i u kojima je bilo samo mesa, soli i vode. Sada proizvođači, osim MOM-a u viršle dodaju soju, karagenane (aditive), kukuruzno brašno. Ima svega osim pravog mesa, kaže profesor Baltić, sagovornik Telegrafa i podseća da je to proizvod koji se i dalje kupuje jer je ukuse lako podesiti i privući kupce.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.10.2013. 15:27
Mesara Matijevic je cist primer.
Četvrtak 17.10.2013. 17:18
Nizak standard, za nešto bolje mnogi nemaju novca....
Četvrtak 17.10.2013. 20:32
A najvise GMO soje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online