Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.03.2014.
16:48
J. L. Petković - Vesti A

Grabe sir sa Šare, o putu premišljaju

Turistički potencijal Kosova predstavljen je Beograđanima na Sajmu turizma, održanom prošle nedelje. Turistička asocijacija KiM, Privredna komora Kosova i Metohije, etno-selo Zavičaj, Turističke organizacije opština Štrpce, Zubin Potok i Leposavić i drugi pokušali su da animiraju građane prestonice da ih posete. Animirale su ih devojke u nošnjama, domaća hrana, bezbroj suvenira i nadaleko čuvena kosovska vina.

Bezbedan obilazak: Kosovo na Sajmu turizma u Beogradu 

- Pokušali smo da na najbolji mogući način predstavimo turističke potencijale KiM. Akcenat smo stavili na verski turizam, na naše srednjovekovne manastire, zadužbine Nemanjića. Nudimo i prirodne lepote našeg kraja, posebno Šar-planinu. Kosmet ima mogućnosti da dočeka turiste i da oni dožive srpsku srednjovekovnu kulturu, stare običaje i pre svega uživaju u našoj hrani - kaže Srđan Vučinović iz Turističke asocijacija KiM.


Turistički potencijal opštine Štrpce prvi put je posle deceniju predstavljen Beograđanima. Nedostatak flajera nije bio toliko primećen, jer su pažnju odvukli domaća hrana i devojke u narodnim nošnjama iz etno-sastava Mladost.

Carsko crveno vino

- Najprodavanije je carsko crveno vino. Prodaja ide dobro, mada radimo pod nekorektnim uslovima. U Srbiju se uvoze jeftina čileanska vina koja ne mogu da se mere sa našim po kvalitetu, ali sa niskim cenama samo prave pometnju na našem tržištu - kaže Srđan Petrović iz udruženja vinara i vinogradara iz Velike Hoče.

- Predstavljamo Nacionalni park, Šar-planinu i skijalište Brezovica, koje je 80-ih i 90-ih bila nosilac zimskog turizma, ali sada je potpuno devastiran. Pokušali smo da oživimo turizam, i ovo je jedan ohrabrujući potez u tom procesu. Turisti koji su dolazili pred rat, sećaju se tih vremena i voleli bi ponovo da dođu. Pitaju da li radi ski-centar, žičare, hoteli Molika i Narci - priča Vesna Redžić iz Štrpca.


Ipak, Beograđani najviše pitaju za bezbednost.


- To je najčešće pitanje. Ako mogu ja da živim sa suprugom i četvoro dece i ako se osećam bezbedno, ne znam što bi to nekome bilo prepreka - kaže Srđan Vučinović. Redžićeva dodaje da "bez ikakvih problema svakog dana ide redovna linija Beograd-Štrpce, i da 12.000 Srba živi u toj opštini".


Koliko je turizam dobro predstavljen, tek će se pokazati u nastupajućoj sezoni, ali su zato rezultati na Sajmu vina, koji je istovremeno organizovan u hali 2 odmah bili vidljivi. Vina iz Vinice Petrović, Vinarije Antić, Dečanske vinice i Hočanskih vina DOO prodavala su se brzinom svetlosti. Šarski sir je nestao još prvog dana sajma, a ništa lošije nisu prošli ni prodavci mesnih prerađevina iz Donje Gušterice.

Najviše turista iz Republike Srpske

- Najčešći turisti su nam iz Republike Srpske i stranih zemalja. Nekoliko puta dok sam bio u Visokim Dečanima video sam da dolaze ture iz celog sveta. Najmanje je turista iz centralne Srbije. Zbog toga bih iskoristio da ih pozovem da budu naši gosti - poručuje Srđan Vučinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online