Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.03.2018.
12:50
Vestionline, Tanjug A

"Da na Kosovu ne izgubimo i ono što nam je realno ostalo"

"Sva poglavlja u pregovorima Srbije sa EU u senci su poglavlja 35 i sve je uslovljeno napretkom dijaloga Beograda i Prištine", rekla je koordinatorka Nacionalnog Konventa o EU Nataša Dragojlović.

Tanjug
Nataša Dragojlović i Suzana Grubješić

- Da li nam se dopada što je sve uslovljeno normalizacijom odnosa Beograda i Prištine - uopšte nam se ne dopada, da li je to fer - nije, ali to je realnost - kazala je Dragojlović na sastanku Nacionalnog konventa u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji Rešenje kosovskog pitanja - šansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije.

Dok se to ne reši, neće biti prilike da se pažnja usmeri na rešavanja onoga što je potrebno u drugim poglavljima, istakla je Dragojlović.

- Pitanje kosovskog rešenja je pitanje svih pitanja i bez tog rešenja mi nemamo priliku da se u punom kapacitetu i sa punom pažnjom posvetimo i drugim reformama koje za naše građane bitne - kazala je.  

Zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je Konvent pozvao na sastanak o rešenjima kosovskog pitanja i istakla da je on prvi predsednik koji razgovara sa Konventom.
Rekla je da ga ohrabruje da napiše platformu za rešavanje tog problem, jer je Srbiji potreban plan, koji, ističe, svi drugi akteri "kosovske drame" imaju.

- Da li su njihovi planovi javni ili tajni, dobri ili loši, svejedno je. Samo ga mi nemamo i ponašamo se isto i sve se nadamo prestaće, a neće. Sve više gubimo ljudi, imovine, prava, ugleda, samopouzdanja, šansi, prilika. Čekamo da se drugi promene, da se okolnosti promene, smo da mi ništa ne promenimo. Ako istom problemu svaki put priđemo isto, imaćemo isti rezultat, što znači status kvo - kazala je Dragojlović.  

Istakla je da veruje da je Srbija u stanju da napravi plan i prestane da gubi ono što joj je realno ostalo i da se spasi ono što se realno spasiti može.

- Niko više neće nama da se bavi, niti našim emocijama, moramo sami da shvatimo da ovo mora da se reši. Svaki dan će nam na grub način to stavljati na znanje oni koji imaju plan. Zato izađimo sa planom, kakav god da je, o njemu ćemo raspravljati, usaglašavati ga, glasati, ali dijalog mora da se nastavi i unutrašnji i Briselski - navela je.  

Dodala je da bez plana i saveznika Srbija jedino neće izgubiti iluziju da će vreme učiniti svoje i da će se problem sam od sebe rešiti.

- Na vladama i Kosova i Srbije je da omoguće normalan život, slobodu kretanja, osnovna prava, pravo na suživot, na oprost i pomirenje onih čiji su životi zarobljeni u strahovima zbog zamrznutog konflikta. Tako Po meni treba da izgleda sveobuhvatna normalizacija odnosa između srpskog i albanskog naroda - kazala je Dragojlović.  

Dodala je da najoštrije osuđuju atentat na Olivera Ivnovića i traže da odgovorni za to budu uhapšeni i kažnjeni i ocenila da čovek kao što je on, koji se zalagao za mirno rešenje konflikta na KiM, nedostaje u dijalogu.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online