Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.06.2013.
13:42
S. A. - Vesti A

Zakucala dva veštačka srca

Dva pacijenta sa teškim srčanim slabostima, 38-godišnji Miloš Gajić iz Topole i 49-godišnji Imeri Hamdija iz Beograda, u ponedeljak su dobili po veštačko srce. Na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije ugrađene su im savremene srčane pumpe, zahvaljujući donaciji američke firme Totarek.

Vrstan hirurg: Dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije
 

Ovo je prvi put da se u našoj zemlji izvodi ovakav zahvat koji pacijentima sa teškim srčanim oboljenjima omogućava da premoste vreme do transplantacije, ili da se oporave bez potrebe za presađivanjem organa.


Prvi je u operacionu salu uveden Miloš Gajić, čije srce je radilo sa 20 odsto kapaciteta i koji transplantaciju čeka četiri godine. Ugradnju veštačkog srca obavili su prof. dr Miljko Ristić i dr Svetozar Putnik.

Podrška iz Zagreba

Aparati su stigli su u Klinički centar Srbije u nedelju. Dr Miljko Ristić ističe da su srpski lekari imali i podršku hrvatskih kolega, kod kojih su bili na obuci. Za poslednjih pet godina hrvatski lekari su ugradili oko 100 srčanih pumpi.
- Iz Zagreba je došla čitava ekipa, kardiolog, anesteziolog, infuzer, čak i instrumentarka. Čim su čuli da je oprema stigla, krenuli su u Beograd. Njihovo prisustvo ulivalo nam je sigurnost, jer oni imaju značajno iskustvo u ovakvim intervencijama - kaže dr Ristić.

- Miloš se posle operacije, koja je trajala četiri sata, dobro oseća. Srce koje sada kuca u njegovim grudima teško je oko 700 grama. To je zapravo veštačka pumpa koja nema vek trajanja, vrlo je praktična za pacijenta, on može jednostavno da se kreće, baterije se lako menjaju i sama kutija koju on nosi sa sobom je teška tri kilograma. Moguće jer i da se stanje ovog pacijenta toliko poboljša da transplantacija možda i neće biti potrebna - kaže za "Vesti" dr Miljko Ristić.


U podne, lekari su u operacionu salu uveli Imerija Hamdiju, čiji je život bio ozbiljno ugrožen jer mu je srce radilo sa samo deset odsto kapaciteta. Veštačko srce ugradili su mu dr Mladen Kočica i zagrebački kardiohirurg dr Miloš Matković.


- Njemu je ugrađena nešto drugačija pumpa, to srce funkcioniše van organizma za razliku od Miloševog, te ne može da radi van bolničkih uslova. Njegov zadatak je da ojača srčani mišić pacijenta, najduže dva meseca, i pripremi ga za eventualnu transplantaciju - kaže dr Miljko Ristić, ističući da su on i njegove kolege iz Kliničkog centra Srbije spremne da obave transplantacije srca, da su medicinski timovi i neophodna aparatura spremni, ali se čekaju donori. Do tada, najugroženiji pacijenti živeće uz pomoć veštačkih srca.

POVEZANE VESTI

Petak 07.06.2013. 00:06
JANKO 3 : neljudska a uz to i pogresna primedba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online