Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.02.2015.
13:02
Blic A

Užas srpskog zdravstva: Zašto u Srbiji pucaju skalpeli tokom operacije?

Procedura javnih nabavki traje najmanje dva meseca, zato što kad zdravstvena ustanova oglasi potrebu za lekovima, ponuđači imaju predugačak rok od 30 do 40 dana za prijavu. Komisija zatim ima minimum osam dana da odabere proizvođača, a tek onda sledi rok za žalbu.

screen shot
Procedura javnih nabavki predugo traje: Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije

- Zbog svega toga procedura se previše prolongira. Ako ostane ovakav sistem moraćemo da trebujemo lekove nekoliko meseci ranije, što nije dobro. Naš je zahtev da se rok za prijavu smanji na sedam dana - kaže Miljko Ristić, direktor KCS.

Zoran Radovanović, direktor KC Niš objašnjava da je problem sa javnim nabavkama i to što mnogi nude jeftinije, ali manje kvalitetne lekove i medicinsku opremu iz Indije i Kine.

- Ako nam tri para rukavica pukne tokom operacije, ako nam pucaju skalpeli, a hirurški konac je neupotrebljiv, to što je cena niža ništa nam ne znači. A ako u toku tendera skreneno paznju na to, zamera nam se subjektivnost komisije, a ne radi se o tome, mi samo hoćemo kvalitet - kaze Radovanović.

Ministarstvo zdravlja nastoji da ne bude nestašice lekova u Srbiji i da svaki građanin ima mogućnost da se leči najsavremenijim lekovima, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berlislav Vekić, navodeći da će morati da se menja Zakon o javnim nabavkama zbog problema koje zdravstvo ima na tom polju.

Na konferenciji “Farmacija: izazovi i perspektive 2015″, koju organizuje NIN Fokus, a partneri su Hemofarm i Tanjug, Vekić je naveo da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar pokrenuo temu promene Zakona o javnim nabavkama jer su javne nabavke veliki kamen spoticanja u zdravstvu.

On je objasnio da u oblasti javnih nabavki u zdravstvu ima problema, jer kad je reč o nabavci medicinskih aparata, određeni tenderi moraju da se ponavljaju tri, četiri ili pet puta.

- To su objektivne okolnosti sa kojima se suočavamo trenutno u Ministarstvu zdravlja. Želimo da građani širom Srbije ne osete nestašicu lekova ili bilo kog drugog medicinskog aparata koji je neophodan za adekvatno lečenje - rekao je Vekić.

Govoreći o farmaceutskoj industriji, Vekić je istakao da u Srbiji situacija po tom pitanju nije sjajna, kao ni kad je reč o prometu.

Vekić je kazao da smo u 2011. godini zabeležili smo promet od 707 milijardi dinara i da 30 odsto teritorije Balkana potpada pod srpski promet lekova. S druge strane, u jugoistočnoj Evropi zastupljeni smo sa svega šest odsto.

- Zabrinjavajući je podatak da tri fabrike u Srbiji – “Hemofarm”, “Galenika” i “Zdravlje Aktavis” od “celog kolača” uzimaju 80 odsto, a u Srbiji je više od 50 proizvođača farmaceutskih proizvoda.

Prema njegovim rečima, naša šansa je otvaranje generičkih kompanija, budući da u Srbiji na tržištu imamo inovativne, generičke i originalne, odnosno brendirane lekove.

Vekić je precizirao da su inovativni lekovi zastupljeni sa šest odsto, generički sa 56 odsto, a originalni sa 38 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online