Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 05.06.2013.
13:04
J. Arsenović - Vesti A

Afere srozale ugled Crkve

Prvi put od 2000. godine Srpska pravoslavna crkva nije više najuglednija institucija u zemlji. Prema poslednjem istraživanju Ipsos stratedžik marketinga, ispred nje se nalazi Vojska Srbije prema kojoj pozitivno mišljenje ima 42 odsto ispitanika, dok se za crkvu blagonaklono izjasnilo 41 odsto anketiranih građana.

SPC pred velikim izazovom: Patrijarh Irinej u Nišu
 

Činjenica je da je veoma dugo crkva po ugledu bila ispred svih a da je, kako tvrdi direktor Ipsosa Srđan Bogoslavljević, pad poverenja drastičan upravo u poslednja tri meseca.

Ratovi Brozovih ateista

- Brozovi ateisti su se podelili posle uvođenja višepartijskog sistema, jedni su ušli u crkvu, drugi su ostali napolju i sada jedni druge napadaju. Ništa to nije novo, to je već deža vi - kaže za "Vesti" jedan sveštenik SPC koji je insistirao na anonimnosti. On ne veruje u "poručena i unapred sročena istraživanja" i tvrdi da je prava slika SPC ona koju vidite "kada u nedelju dođete na bogosluženje u bilo koju crkvu u nekom malom šumadijskom mestu".

Otud je logično urušavanje autoriteta SPC povezati sa poslednjim aferama u kojima su akteri bili episkopi Kačavenda i Filaret, ali i sa činjenicom da se crkva ozbiljno zamerila sadašnjem režimu kada je briselski sporazum ocenila kao "predaju Kosova i Metohije".


- Ne mogu da tvrdim, ali verujem, kada vidim potpise ispod tekstova kojima se publikuju afere, da se sa njima izlazi baš sada kada današanje vlasti donose dramatične i istorijski neodgovorne odluke u vezi sa Kosovom i Metohijom, a koje SPC kritikuje. Mislim da je to povezano i hronološki koordinirano - uveren je bivši ministar vera Radomir Naumov.


On smatra da se namerno radi na srozavanju ugleda SPC.
- Sve je to posledica jedne neverovatne namere da se oslabi crkva, taj veliki duhovni organizam koji je uvek kroz istoriju igrao glavnu ili odlučujući ulogu u očuvanju srpskog identiteta - kaže Naumov, inače član eparhijskog saveta Beogradske arhiepiskopije.

Radomir Naumov

Ruženjem crkve do evropskog identiteta

Danas imamo napad na tradicionalni identitet, u želji da se stvori neki novi evropski identitet. Zato se na tom globalnom nivou, tamo gde se zamišlja EU, radi na denacifikaciji postojećih naroda, i time su obuhvaćeni svi narodi, ne samo mi. Konkretno, ovde se radi o ataku na SPC jer je ona nosilac identiteta kod Srba. U svemu tome, mediji imaju ključnu ulogu, a moralni pad kod pojedinih arhijereja se koristi da se razori taj identitet - smatra Zoran Milošević.

Iako i on veruje da su rezultati istraživanja "naduvani", Zoran Milošević, sociolog religije, prihvata da se može govoriti o padu "estradne popularnosti crkve".


- I to iz više razloga. Prvo pokojni patrijarh Pavle je bio sasvim drugačiji duhovni lider od aktuelnog patrijarha Irineja. Sadašnji se baš ne snalazi mnogo u javnom životu, a koliko dopire do javnosti nema ni takav ugled kod drugim mitropolita i arhijereja. Postoje i afere sa nekoliko vladika. Neke su naduvane, ali verujem da u SPC ima manje moralnih devijacija nego što to mediji predstavljaju.

- U poređenju sa episkopima i sveštenstvom u drugim crkvama, naše sveštenstvo je sigurno moralnije od drugih, a i ovih nekoliko afera se koristi u političke svrhe da se razori crkva i naš identitet. Crkva se negativno izjasnila protiv briselskog sporazuma i ova vlast u tom smislu napada crkvu - smatra Milošević.


Za sociologa Jovu Bakića, međutim, SPC i pored ovog pada, ima veći ugled nego što ga zaslužuje.


- Videćemo da li će Kačavenda ići na crkveni sud. Imamo i slučaj sudskog zastarevanja slučaja Pahomija. Brojni su slučajevi pronevere novca, pa ne vidim zašto bi crkva uopšte imala veliki ugled među građanima - pita se Bakić.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.06.2013. 14:12
Наслов-тотално промашен!Види се да је писан руком некога ко скоро да и не познаје појам "ЦРКВА" а камоли материју о којој би дискутовао.Када се каже "ЦРКВА",недобронамерни не знају да то значи јединство владика,монаха,свештеника и верујучег народа а никако самог свештенства!?Ако "Црква не ваља" (како кажу неки ,недобронамерни!) значи не ваља ни народ који је саставни део те цркве.О "нарученим анкетама",нема смисла трошити време.Наивни се пале а смутљивци лове у мутном.Народ неук,или како је рекао Св.вл.Николај Жички-"Уби нас не знање"! Упорно вадимо трун из ока брата свога а балван не видимо у оку свом!?
Sreda 05.06.2013. 14:33
Код оних који су верни својој мајци, Васељенској и Саборној Православној цркви нема никада пада рејтинга. Жалимо и молимо се за оне који су користећи своју државну позицију у одређеним временима у крило Цркве Христове убацили своје људе са злим намерама да буду клирици СПЦ. Црква нема неке безбедносне службе којима би се бранила од таквих аката државе, а Господ ће наћи начин да је заштити од таквих аката.
Sreda 05.06.2013. 15:12
Drzava u rasulu, budzet se raspada, penziono neodrzivo, zdravsvo Boze pomozi, samo crkva nikad jaca. I nju ce pokusati unistiti , ali nece uspeti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online