Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 15.05.2014.
14:58
Beta A

Patrijarh Irinej o Kosmetu, Ćosiću, Vučiću, Ukrajini, gej paradi...

Stav Srpske pravoslavne crkve jeste da Srbija ne sme da se odrekne Kosova i Metohije (KiM), a prva briga države trebalo bi da bude vraćanje srpskog naroda na taj prostor, poručio je patrijarh srpski Irinej.

Srbija nikada ne sme da se odrekne Kosova i Metohije: Patrijarh Irinej
 

"Znamo da je na KiM teško i kritično stanje, a najtragičnije je što na KiM nema našeg naroda... Dakle, prva briga, pre svega naše države, ali i onih koji su pomogli takvo stanje na KiM morala je da bude da se poprave spaljene kuće, vrate uništena imanja i omogući normalan život srpskog naroda", rekao je patrijarh u intervjuu za
novi broj beogradskog "Nedeljnika".

O izboru Vučića za premijera

Osvrćući se na izbor Aleksandra Vučića za premijera Srbije, patrijarh je rekao da on "mora da podigne posrnulu naciju". "Mislim da smo kao narod prilično slabi. I (Vučić) treba da učini sve da dođe kraj tom slabljenju i propadanju. I uloži napor, snagu, pamet. A da bismo se podigli, moramo biti svesni sami sebe, svoje
istorije, svoje kulture, svog položaja", rekao je patrijarh.

Povodom nedavne izjave Dobrice Ćosića u intervjuu "Nedeljniku" da je Kosovo "izgubljeno i da više ne treba da potrošimo ni atom snage na njegovu odbranu" patrijarh je rekao da iako je stanje na Kosovu teško, "tako nešto ne sme da se čuje".

"Dobrica Ćosić nije smeo da izjavi da je Kosovo izgubljeno. Ne, gospodine Ćosiću - Kosovo nije izgubljeno. Ni u Kosovskoj bici, niti je Kosovo izgubljeno kada je više od 100.000 porodica ostalo da se bori i svedoči. Kosovo ni danas nije izgubljeno, ma koliko stanje bilo teško. Moramo da se izborimo za naša prava koja imamo", poručio je patrijarh.

Govoreći o situaciji u Ukrajini i odnosu Srbije prema toj krizi i prema Rusiji, patrijarh je zaključio da se "Krim ne bi desio da nije bilo Kosova". "Nasilno oduzimanje Kosova i odvajanje od Srbije dalo je mogućnost drugima da to čine. To je greška Amerike, to je greška Evrope koja će biti skupo plaćena. Naš državni vrh je sve vreme ukazivao na taj problem, ali to niko nije slušao", rekao je patrijarh.

Žal za Koštunicom

Poglavar SPC je, takođe, rekao da mu je žao što se Vojislav Koštunica nakon neuspeha Demokratske stranke Srbije na proteklim izborima povukao iz političkog života, jer je reč o čoveku koji je, prema njegovom mišljenju, "veoma koristan" u srpskoj politici.

Poglavar SPC je, takođe, rekao da ga ne bi začudilo kada bi u Republici Srpskoj bio održan referendum o otcepljenju od BiH. "To ne bi bilo nikakvo čudo. Taj proces je već krenuo. Ako može Kosovo da se odvoji od Srbije, zašto se RS ne bi odvojila od Federacije BiH i pripojila Srbiji? Za tako nešto ima mnogo više razloga, jer se oduzimanjem Kosova sada prave dve albanske države, a Srbija s RS bi bila jedna srpska država kao što je to bila vekovima", rekao je patrijarh.

Govoreći o ulasku Srbije u Evropsku uniju, patrijarh je istakao da je "Srbija oduvek bila u Evropi, po svom položaju, istoriji i kulturi", ali je upozorio da pre nego što uđe u Evropu, Srbija treba da se potrudi da "nešto pozitivno i vredno ponese u EU".

"I ako nas Evropa tako prima, onda prihvatam EU. Ali ako treba da se odreknemo mnogo čega svoga, uključujući i Kosovo, onda hvala toj Evropi na raširenim rukama", rekao je patrijarh.

Na pitanje da li će SPC tražiti od vlasti zabranu gej parade, patrijarh je odgovorio da je taj događaj "vrh ledenog nemoralnog brega" i "skup svih mana  poroka".

"Žalim te ljude koji pripadaju takozvanoj gej populaciji. To je poremećaj ili devijacija ljudske prirode. Mogu da ih razumem, kao i taj njihov problem, ali ne mogu da ih razumem što taj problem nameću nama i što to javno pokazuju", rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, nije dovoljno unaprediti samo ekonomiju i privredu nego i moral srpskog naroda. "Moral je naš najveći problem. Moramo da razmišljamo ne samo o tome kako da smislimo neku veštinu da se snađemo ili nešto iskoristimo,
nego da počnemo da činimo ono što je dobro. A dobro jednome je - dobro svima", poručio je patrijarh.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.05.2014. 15:14
Da li će reči PATRIJAHA nešo promijeniti; da se izdajnici dozovu pameti da nisu bogovi nego sluge svog naroda i da odustanu od daljih izdaja.
Četvrtak 15.05.2014. 15:06
Povodom nedavne izjave Dobrice Ćosića u intervjuu "Nedeljniku" da je Kosovo "izgubljeno i da više ne treba da potrošimo ni atom snage na njegovu odbranu" patrijarh je rekao da iako je stanje na Kosovu teško, "tako nešto ne sme da se čuje". Bas tako pedofilcino...niposto ne treba priznati da ste ga priznali.
Četvrtak 15.05.2014. 17:59
On treba da se stidi, u jednoj sekularnoj drzavi mesha se u politiku, podstiche indirektno mito, korupciju... namece prihvatljivost argumenta autoriteta... Neko ko stoji na vrhu PRAVOSLAVLJA, hrishcanstva, religije koja je kao i sveeee ostale religije KLALA I UBIJALA VEKOVIMA, zarad svojih nemoralnih ciljeva, ON NEKOM GOVORI O MORALU, a kako se tretira zena u pravoslavnoj crkvi (i u vecini religija, ali sad je rech o patrijarhu) Crkva KOJA NE PLACA PDV, crkva koja ne placa porez, CRKVA KOJA NE DOPRINOSI NA BILO KOJI NACHIN OVOJ ZEMLJI A UZIMA KAPOM I SHAKOM OD NJE, SVE BENEFICIJE, ONA SE OGLASHAVA???!?? sram ga bilo, nek prekine da krade od nashih usta i da se mesha u politiku i zivote svih
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online