Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 13.03.2013.
14:12
Srna A

Irinej: Bilo bi lepo da SPC ima slobodu kao katolici

Episkop bački Irinej ocenio je da su neukusni i neumesni stavovi zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta o Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i o odnosima Pravoslavne i Rimokatoličke crkve u Srbiji zato što ne odražavaju činjenice i ne izražavaju istinu.

Vladika Irinej istakao je da bi bio zahvalan ukoliko se biskup Nemet zauzme da SPC ima u nekim susednim zemljama bar deo slobode delovanja, koju Rimokatolička crkva uživa u Srbiji.

Neumesni komentari biskupa Nemeta: Episkop bački Irinej

Zrenjaninski biskup je u izjavi, koju je 9. marta prenijela Radio-televizija Vojvodine, rekao da je diskusija o papinoj poseti Srbiji ''neukusna", da obeležavanje Milanskog edikta nije ''ekumenski orijentisano", da se kao uslov papine posete pominje Jasenovac, te da slobodu delovanja Rimokatoličke crkve u Srbiji smatra ''relativno velikom".

Episkop Irinej istakao je da je saglasan sa stavom zrenjaninskog biskupa koji se "odnosi na medijsku mantru ili rašomonijadu" o eventualnoj papinoj poseti Srbiji, navodeći da je ona zaista neukusna i neumesna, pa, "u krajnjoj liniji, i nekorektna prema mudrom i dostojanstvenom starcu, koji se nedavno povukao iz aktivne službe na katedri rimskih episkopa".

Komentarišući stavove biskupa Nemeta, portparol SPC vladika Irinej upitao je, međutim, po čemu bi SPC bila pozvanija od Rimokatoličke crkve u Srbiji da uputi poziv papi da dođe u Niš na obeležavanje Milanskog edikta.

''Ako su mediji u Srbiji, pa, istini za volju, i pojedine ličnosti iz SPC prelazile granicu dobrog ukusa u povremenom podgrevanju teme o papi i Nišu, gde je tu mesto i uloga naše braće rimokatolika? Jesu li baš svi biskupi bili nevinašca i zemaljski anđeli dajući raznorazne izjave na dotičnu zadatu temu?", pita vladika Irinej.

On podseća da su neki pravoslavni Srbi pominjali Jasenovac kao stanicu na eventualnom papinom putu u pravcu Srbije, ali napominje da se sa visokog mesta Rimokatoličke crkve u Srbiji čulo da to ne dolazi u obzir, jer tek treba utvrditi šta se dogodilo u Jasenovcu - saopšteno je iz SPC.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.03.2013. 14:28
Нама,Србима,папа не треба!Коме треба,нека га у своје име (а не у име Срба и Србије!) позове у своју кућу!Зрењанински бискуп се прави "забораван" али ми нисмо заборавни и веома добро знамо како су сви наши непријатељи у протеклим временима (без обзира на вероисповест!) имали велику подршку Ватикана и (нека ми Бог опрости!) свих папа који су били на трону од раскола до данас!Ако имају имало људског у себи,обавезно ће посетити Јасеновац,замолити опрост греха и поклонити се сенима жртава њихових "миљеника" из суседне нам државе!
Sreda 13.03.2013. 14:23
цвилиш за својим господаром у оставци...``мудри и достојанствени старац``...који си ти увлакач римски.
Sreda 13.03.2013. 19:38
Ma SPC nema slobodno delovanje ni od samog SPC-a, ni u nasoj, a kamoli stranim drzvama. A kako da i imaju slobodu od glavnog progonitelja na slici, koji zeli sve konce da drzi cvrsto u svojim rukama i da svuda postavi svoje ljude. A sto se tice "Rasomona", Kurosava snima novi film, pod nazivom "Artemije", a u njemu ima jos vise "istina", tako da treba da koristi izraz "artemijada".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online