Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 20.09.2013.
13:09

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Katolici stižu u Niš, pravoslavci u Mitrovicu

Rimokatolička crkva u Srbiji proslaviće u Nišu jubilej Milanskog edikta 20. i 21. septembra, a na svečanosti će učestvovati i izaslanik vatikanskog pape Franje kardinal Anđelo Skola. On će u subotu predvoditi bogosluženje na stadionu Čair.

Bogosluži na Čairu: Anđelo Skola
 

Predstojećeg vikenda i Eparhija sremska Srpske pravoslavne crkve slavi u Sremskoj Mitrovici jubilej rimskog imperatora Konstantina, koji je 313. godine legalizovao do tada gonjeno hrišćanstvo. Liturgiju će u nedelju služiti patrijarh srpski Irinej na trgu Ćire Milekića, a biće održana i litija, kao i kulturno-umetnički program.

U oktobru dolaze Vartolomej i Kiril


Centralnu i završnu proslavu jubileja Milanskog edikta SPC organizuje od 4. do 9. oktobra u Beogradu, Nišu i Podgorici. Dolazak na svečanost potvrdili su patrijarh carigradski Vartolomej, jerusalimski Teofil, ruski Kiril, kiparski arhiepiskop Hrizostom i poljski Sava, te predstavnici istočnih dohalkidonskih crkava, delegacija Vatikana sa predstavnicima iz regiona, čelnici crkava reformacije, kao i različite hrišćanske organizacije i udruženja iz Evrope i sveta.

Komentarišući katoličku proslavu patrijarh srpski Irinej rekao je da SPC nema ništa protiv.

- To je njihova stvar, poštujem i pozdravljam - rekao je patrijarh.


Najavljujući proslavu u Nišu nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da katolici organizuju i regionalno hodočašće, na kojem će učestvovati oko 300 mladih, pod nazivom "Za slobodu oslobođeni". Podsetio je da su do Velike šizme 1054. godine svi hrišćani bili jedinstveni i da to danas treba da ih nadahnjuje za budućnost.

- Zato mi čitavu ovu godinu slavimo jubilej pod geslom Za slobodu oslobođeni. To znači da danas, u vreme demokratije, trebamo živeti unutarnjom slobodom priznajući dostojanstvo jedni drugih - poručuje Hočevar.

Nadbiskup je pojasnio da će prvi deo katoličkog hodočašća biti okupljanje oko 300 mladih, 20. septembra, u Aleksincu i da će oni u večernjim satima stići u Niš gde će ih pozdraviti kardinal Anđelo Skola, nadbiskup grada Milana u kojem je potpisan Milanski edikt. Hočevar je ocenio da će to na simboličan način biti i susret grada Milana i grada Niša. Naglasio je da je proslava isključivo duhovni događaj. Poručio je da "mir, pomirenje i saradnja su cilj ovog okupljanja".

POVEZANE VESTI

Petak 20.09.2013. 13:41
Dokle da se povlačimo?Kako možemo da dopustimo da katolici slave u Nišu a mi bežimo? Mi treba da slavimo u Nišu a oni ako su došli njihova stvar. Zašto prepustamo proslavu da je drže katolici? Ako se budemo ovako povlačili biće da sledeća pokoljenja slave na Marsu. Mi smo trebali da proslavimo 1700 g. ozakonjenog Hrišćanstva. Nismo smeli da dozvolimo da u državi Srbiji glavnu reč vode Rimokatoli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online