Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 14.02.2013.
10:55 >> 12:50h
Beta A

Dodik: Narod neće znati šta se desilo na Kosovu

Politika međunarodnog faktora je podrivačka politika i ona u sebi traži lokalne ljude spremne da sprovode strane ciljeve, kaže Milorad Dodik.

Kao i uvek bez "dlake na jeziku": Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske
 

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je da će 2014. biti ključna za region, da strancima odgovara sadašnji sastav vlasti u Srbiji i da narod neće

znati šta se desilo na Kosovu.

"Nama danas treba ono što imaju svi drugi narodi - jasan nacionalni interes. Mislim da krajnji cilj tog novog plana treba da bude integracija srpskog naroda na ovim prostorima", rekao je Dodik u intervjuu za Nedeljnik.

"Vučić je broj 1"

Upitan da li misli da je poslednjih meseci Aleksandar Vučić postao najvažniji čovek u Srbiji, Dodik je rekao da "Vučić snažno raste u političkom rejtingu u Srbiji i da je očigledno čovek broj jedan te vlasti".

Dodik je rekao da je "očigledno da je 2014, godina obeležavanja 100. godišnjice Prvog svetskog rata, ključna za region" i da je "očigledno da neki centri moći planiraju da mnoge stvari poravnaju u regionu".

"Srbija je potencijalno jedina zemlja koja može i treba da bude najjača zemlja na Balkanu. Ali, nažalost, mi i dalje ne uspevamo da iskoristimo tu svoju poziciju", naveo je Dodik.

Dodik je ocenio i da bi srpska vlast sada mogla "znatno da odgovara strancima u ostvarivanju njihovih ključnih pitanja". On je takođe rekao da su se "ovde svi politicki predstavnici dogovorili da politika RS prema NATO-u mora da bude vezana za politiku
Srbije". "Mi ne želimo da na Drini imamo NATO granicu", poručio je Dodik.

"Sa Koštunicom sam imao najpragmatičniji odnos"

Govoreći o odnosima sa zvaničnicima u Srbiji, predsednik RS je rekao i da je "najpragmatičniji odnos i najbolje razvijene odnose" imao sa Vojislavom Koštunicom, jer je on bez oklevanja podržavao svaki projekat koji je približvao ili jačao saradnju Srbije i RS.

Povodom Kosova, za koje je rekao da se "faktički iz dana u dan sve više priznaje", Dodik je naveo da je "očigledno da su stranci preko Kosova hteli da ponize srpski narod u celini i da to nastavljaju da čine s ovom politikom korak po korak dobijanja samostalnosti".

"Korak po korak" će nas, kako je rekao, dovesti u poziciju da ćemo na jedan netransparentan i nenacionalni način dočekati da se reši to pitanje i to tako što će "narod ostati osakaćen za priču šta se tamo stvarno desilo".

Kako je naveo, niko neće pitati Srbiju da li će Kosovo imati stolicu u UN i "u jednom trenutku će se naći dovoljan broj glasova po poslovniku o radu UN, kada će oni pod pritiskom SAD proglasiti Kosovo i dati im stolicu u UN".

Kada bi zamislio sebe kao čoveka koji vodi Srbiju, Dodik je rekao da bi imao čvršći stav o Kosovu, da bi tražio sever Kosova i da se reguliše status Srba na jugu.

Založio bi se, kako je rekao, za snažan program rehabilitacije sela i poljoprivrede, za ekspanziju privatnog kapitala iz Srbije u regionu i rešavanje energetske stabilnosti, uz jače energetsko vezivanje za Rusiju.

"I definisao bih, naravno, jasan odnos prema RS. Da se napravi jasan nacionalni program koji bi za krajnji cilj imao - integraciju dve republike", rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.02.2013. 11:32
Е, Милораде брате наш,нема нико храбрости у Србији да им то каже у лице као што Ти умеш да кажеш непријатељима Републике Српске.
Četvrtak 14.02.2013. 12:02
Dežurni protivnici Dodika na svaku njegovu reč nađu neku kritike. Pa on je još ostao na braniku srpstva preko Drine. Vidite kako je Srbima u Hrvatskoj i Vukovaru. Nemaju poštenog mira. Do sada mu niko nije oteo državu, a mi svoju rasprodajemo. Ako on kaže da bi branio sever Kosova, ja mu verujem. Živela Republika Srpska i srpski narod.
Četvrtak 14.02.2013. 12:06
Čitajte 'Datum u Junu, a sever Tačiju'. Niko nema hrabrosti da kaže, sever ostaje u Srbiji, a ostatak Kosova nikada nećemo priznati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online