Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.09.2017.
14:26
Vestionline, Tanjug A

Šta čeka Vučića u Njujorku?

"Boravak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujorku, tokom zasedanja generalne skupštine UN, prilika je da Srbija još jednom pokaže svoju uravnoteženu politiku prema Zapadu i Istoku sa ciljem ulaska u EU", ističe politički analitičar Dejan Vuk Stanković, uz ocenu da predsednik može da relaksira odnose Beograda i Vašingtona.

www.mc.rs
Srbija okrenuta i ka Istoku, i ka Zapadu: Dejan Vuk Stanković

Stanković ukazuje da se na tom svetskom skupu okupljaju najznačajniji državnici i da samo prisustvo otvara mogućnost da se kroz učešće, bilo u raspravi, bilo kroz bilateralne kontakte, poboljša položaj Srbije u vrlo složenim i delikatnim okolnostima u kojima se zemlja nalazi.

- Mislim da će predsednik Srbije u svakom susretu ponoviti ono što su glavna opredeljenja i ciljevi naše spoljne politike, a to su ulazak u EU, najbolji mogući odnosi sa Rusijom, regionalna stabilnost i naravno, posvećenost briselskom procesu - rekao je Stanković za Tanjug.

Kako je naveo, Srbija će nastupiti sa poznatim stavovima koji se ne menjaju "što znači da ćemo u očima ljudi sa kojima komuniciramo ostati viđeni kao kredibilan partner". U tom smislu podvukao je da je veoma važno u međunarodnim odnosima biti kredibilan i postojan kada je reč o sopstvenim političkim uverenjima.

Prema njegovim rečima, važno je da se predsednik Vučić vidi sa najznačajnijim liderima u svetu, sa Generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, sa Federikom Mogerini, Sergejom Lavrovim, amerikancima na veoma visokom nivou...

- Bilo bi sjajno kada bi bilo mogućnosti da se sa Trampom razgovara ili ugovori susret, jer Trampova Amerika verovatno nije ista ko u vreme Buša i Obame. Mislim da je to šansa da se izborite za Srbiju i pokažete ono što smo i do sada pokazivali, gde zastupamo nacionalne odnose uz uravnoteženu politiku i prema istoku i prema zapadu u okolnostima koje se sve više usložnjavaju, a pritisak da se svrstate na jednu ili drugu stranu raste - ukazao je Stanković. 

- Srbija je izabrala svoj put, i na njemu će ostati - ocenio je. 

Poruke Srbije su mir i stabilnost u regionu, politička rešenja umesto ratnih rešenja, postojano pregovaranje umesto avanturizma. 

- Nećemo biti neko ko će provocirati sukobe i imati retoriku koja podseća na devedesete, bićemo postojan partner, spreman na kompromise, ali nećemo ugrožavati dostojanstvo i svoje nacionalne interes - rekao je Stankovioć.

Kako je rekao, bilo bi dobro da dođe do korekcija odgovora na te poruke kod nekih od sagovornika, a ističe da je sve što je Srbija preuzela kao svoju obavezu u odnosu na Kosovo i Metohiju - i ispunila. 

- Smatram da bi poruke prema Srbiji trebalo da budu vezane za ono što je Srbija uradila - dodao je. 

On je apostrofirao da imamo odlične političke odnose sa Rusijom i Kinom, sa EU imamo cilj priključenja "a tu često dobijamo pomešane poruke bilo da je reč o nastavku integracije ili rešavanju Kosova". 

- Mislim da je teret sada na albanskoj strani, a takođe mislim da novi predsednik može da relaksira odnose između Beograda i Vašingtona. Za dobre odnose sa Srbijom potrebno je malo dobre volje - da li će je međunarodni akteri pokazati veliko je pitanje, nisam veliki optimista, ali diplomatska aktivnost ima smisla ako se nadate da ćete nešto doprineti - izneo je svoja očekivanja Stanković od dešavanja u Njujroku u narednih nekoliko dana. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online