Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 22.12.2012.
12:31
J. L. Petković - Vesti A

Primili k znanju, videće šta će...

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je juče u Beogradu sa predstavnicima Srba sa Kosmeta o platformi za Kosovo. Sastanku je, prema najavi, trebalo da prisustvuju predstavnici svih 28 kosovskometohijskih opština.

 

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić kratko je novinarima rekao da su kod predsednika došli "da se informišu". Do zaključenja ovog broja "Vesti" nisu bili poznati rezultati sastanka u Beogradu. Uoči sastanka, predsednici pojedinih srpskih opština sa Kosmeta rekli su da očekuju da platforma za pokrajinu na pravi način tretira državne i njihove interese.

Nikad bliži datumu


Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kaže da nacrt platforme predstavlja polaznu osnovu za dogovore, ocenjujući i da Srbiji nije u interesu da prekine tehnički dijalog sa Prištinom jer nikada nije bila bliža datumu za početak pregovora sa EU.


- Jasno je da mi pokušavamo da promenimo raspoloženje međunarodne zajednice kada je reč o rešavanju problema Kosova. Do sada je pritisak vršen samo na srpsku stranu - podseća Ljajić.


Nemac pohvalio Srbe


Nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer izrazio se pozitivno o srpskoj platformi.


- Sama činjenica da postoji neki predlog je veliki pomak. Sada bi i kosovska strana morala da iznese neki predlog. To ide u dobrom pravcu, iako će do rešenja verovatno proći još puno vremena - rekao je De Mezijer prilikom posete nemačkim pripadnicima Kfora.

- Ne očekujem ništa novo ni pozitivno od ove platforme, ni za Srbe na Kosmetu, a još manje za institucije Srbije na ovim prostorima - kaže za "Vesti" Radovan Ničić, predsednik Skupštine zajednica srpskih opština na KiM koja funkcioniše samo formalno. On tvrdi da predstavnici opštine Priština koja funkcioniše po sistemu Republike Srbije nisu pozvani na razgovor kod predsednika Nikolića.


Dalibor Jeftić, izvršni direktor SLS-a, stranke koja funkcioniše u prištinskoj vladi i ima četiri gradonačelnika srpskih opština, smatra da je platforma prerađen Ahtisarijev plan. On očekuje da Beograd kontaktira i predstavnike te stranke.


- Na prvi pogled reč je o drugačije prepričanom Ahtisarijevom planu sa proširenim nadležnostima za teritoriju sa srpskom većinom, i sa nekim željama koje nisu realno ostvarljive i koje će i Priština i međunarodna zajednica teško prihvatiti. Smatram da fokus mora biti na zdravstvu i obrazovanju, jer je to predviđeno i po Ahtisarijevom planu da bude u sistemu RS. Niko od nas još pozvan iz Beograda, ali očekujemo da budemo kontaktirani - kaže Jeftić.


Potez Beograda naišao je na veliko odobravanje predstavnika EU, ali i na oštre kritike iz Prištine.
Bljerim Šalja, koordinator za razgovore sa Beogradom, izjavio je da Hašim Tači može da se povuče iz dijaloga ukoliko Ivica Dačić bude insistirao na rešenjima sadržanim u srpskoj platformi o Kosovu.


- Nemamo šta da razgovaramo o tom dokumentu. Niko od nas ne treba da razgovara sa bilo kim o tom dokumentu, nigde, ni u Briselu, Tunisu ili bilo gde drugo. Taj dokument je od početka do kraja naopak i u suprotnosti sa onim što se dogodilo na Kosovu - smatra Šalja.

POVEZANE VESTI

Subota 22.12.2012. 12:41
Хебо вас СВе и ахтисари и његов проклети Хебени план !!! прогласите окупацију територије на то имате право !!!
Subota 22.12.2012. 15:11
Više nismo gazde u vlastitoj avliji!
Subota 22.12.2012. 12:47
На сваку власт запад врши притисак око Космета,али зар ми морамо прихватати све уцене,зар морамо решавати оно што је нерешиво?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online