Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 15.12.2012.
05:52
Večernje novosti A

Šulc: Srbi, možda i dobijete pregovore u junu

Predsednik Evropskog parlamenta Nemac Martin Šulc ističe da nova vlada Srbije čini mnogo da bi se izbeglo širenje tenzija oko pitanja Kosova, zbog čega joj odaje priznanje.

Ovoliko vam fali da u junu dobijete šansu da budete na pola puta od mogućnosti da Evropska unija razmisli da li ste kandidat za početak pregovora o dozvoli da udišete evropski vazduh, što je prvi korak u desetodišnjoj proceduri pokušaja da se dodvorite spremačici toaleta u Evropskom parlamentu, koja preko veze može da vam izdejstvuje raspravu o vama u vekovima koji slede: Martin Šulc
 


Kada je reč o otvaranju pretpristupnih pregovora između EU i Srbije, Šulc ističe da su uslovi za prijem jasno definisani i nedvosmisleni, naglašavajući da sada prvo treba sačekati predstojeću procenu Evropske komisije na proleće, da bi se znalo koji će sledeći koraci biti preduzeti. U razgovoru za ”Večernje novosti” Šulc, međutim, ocenjuje da jun kao rok da se sedne za pregovarački sto, ipak, nije nemogući cilj.


Zašto su dvadeset i šest ministara spoljnih poslova EU bili za to da se Srbiji utvrdi uslovni datum za jun za početak pretprijemnih pregovora, dok je jedino Nemačka bila protiv?

- Već se na osnovu poslednje posete Angele Merkel Beogradu videlo da Nemačka ostaje veoma skeptična u odnosu na napredak Srbije. Naravno, u tome ulogu igraju odnosi između Srbije i Kosova.


Kako vi, kao predsednik Evropskog parlamenta, možete da utičete?

- Po mom mišljenju, Vlada Srbije nije doprinela povećanju tenzija. Smatram da to treba istaći. Priznajem da sam na početku i sam bio veoma skeptičan kada je reč o predsedniku Tomislavu Nikoliću i novoj vladi. Ali, sada priznajem da sam pogrešio. Aktuelna vlada Nemačke je i dalje sumnjičava, i to primam k znanju. Što se mene tiče, čekam izveštaj o napretku EK i izvestioca Evropskog parlamenta, pre nego što izrazim svoje mišljenje.


Da li je jun, kao rok za početak pretprijemnih pregovora sa Srbijom, za vas realan datum?

- Recimo da nije isključen.


Kakav rezultat očekujete na kraju dijaloga između Beograda i Prištine?

- Teško je to reći. Dobro je poznato da u okviru Evropske unije postoji više zemalja članica koje nisu priznale Kosovo. S druge strane, EU traži od Srbije da poboljša odnose s Kosovom. Smatram to neophodnim, ali, ipak, to je u neku ruku kontradiktorno u našoj politici.


Šta se sad očekuje od Srbije?

- Pred Srbijom je važna uloga. Ona može da bude faktor stabilnosti u regionu. Slabljenje tenzije između Kosova i Srbije je uvek doprinos više tom cilju. Ipak, ti odnosi ostaju izuzetno delikatni i teški, a svaki korak, i svaka izrečena reč, predstavljaju rizik.

POVEZANE VESTI

Subota 15.12.2012. 08:05
Оволико ми фали да вам га утнем, али не могу да га кратим.
Subota 15.12.2012. 10:44
Mrssss svabsko magare!
Subota 15.12.2012. 18:48
Srbi: Šulc, ne, hvala. :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online