Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.02.2018.
21:31
Vestionline, Tanjug A

Vučić o nezavisnosti Kosova: Moramo biti spremni na kompromis, inače...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da moramo da shvatimo koliko je i zašto je važno da postignemo kompromis sa Prištinom, inače ćemo se, kaže, "udaviti u sopstvenoj prošlosti".

Tanjug
Srbija se ne sme udaviti u sopstvenoj prošlosti: Aleksandar Vučić

- Zato toliko plediram na kompromis i zato toliko molim i tražim podršku i Evropske Komisije i svih svetskih sila da do te podrške dođemo - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom EK Žan Klodom Junkreom.

Kako je rekao, svaki dan čuje u Srbiji kako govore "za nas je najbolji zamrznuti konflikt i čekajte samo da prođe i desiće se nešto što će nama da pomogne". 

- Ako mi ne budemo razumeli, a pri tome dobro znate šta mislim o nezavisnosti Kosova, da mi moramo da napravimo kompromise, da moramo sa sobom u određenim stvarima u našim glavama da raskrstimo - i to govorim u trenutku kada ne bi trebalo da govorim, i kada ću da gubim političke poene... ako to ne budemo uradili udavićemo sebe u sopstvenoj prošlost - upozorio je predsednik Srbije.  

Vučić je večeras, govoreći o pravno obavezujućem sporazumu sa Prištinom, rekao da je važno da se pronađe kompromis sa Albancima i istorijski reši taj odnos, da se uspostavi prijateljstvo dva naroda, 

- To je za nas najteže pitanje i to je pitanje za Srbiju i sve naše građane, i za našu budućnost - rekao je Vučić. 

- Mislim da je od uzasnog znacaja da mi i Albanci nađemo kompomis, da se to pitanje reši na drugačiji način, a ne ratovima, i da dva najmnogoljudnija naroda uspstave osovinu sever-jug.

Ističući da je iznad svega važan dogovor Beograda i Prištine, Vučić je pomenuo da se pregovori odvijaju uz podršku Brisela, ali, kako je primetio, u Briselu su samo posrednici, na "čemu smo naravno zahvalni".

Podsetio je da su u 22 zemlje EU priznale nezavisnost Kosova i da one očekuju dokument koji bi vodio suštinski ka tome, ili bar da Priština bude deo UN i drugih međunarodnih organizacija. Pet zemalja to ne žele, kao što Priština želi, a Beograd to ne želi, rekao je Vučić.

On je istakao da bi sporazum trebalo da bude takav da i Beograd i Priština izgube ponešto, ili da budu veoma nezadovoljni i jedni i drugi, a to bi, kaže  znacilo da smo pobedili. Ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve, naglasio je on.

Dodao je da je nemoguće ubediti građane Srbije da prihvate da daju sve, a sa druge strane nista.

- Mi želimo kompromis pod okriljem EU, na najvišem nivou, a ako to ne moze živećemo u prošlosti kao decenijama unazad - kazao je predsednik.

- Voleo bih da to izbegnemo i da budućnost vidimo na drugi način. Nadam se da će Albanci razumeti koliko je vazan taj dogovor. 

Vučić je istakao i da su nama važni dobri odnosi sa Albancima i da bi se to postiglo sporazumom, ali da se to u Prištini ne čuje, a važno je i za njih.

Rekao je da će sve uraditi da se dođe do rešenja, iako je to teško.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online