Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 28.10.2012.
07:42
Press A

Klintonovu čuva 4.000 policajaca

O bezbednosti državne sekretarke SAD Hilari Klinton i šefice diplomatije EU Ketrin Ešton tokom posete Srbiji brinuće i srpski i američki specijalci, piše beogradski Pres.

Bezbednost na najvišem nivou: Ketrin Ešton i Hilari Klinton stižu u Beograd

Hilari Klinton i Ketrin Ešton dolaze u zajedničku posetu Beogradu u utorak. Njih dve stići će u srpsku prestonicu po podne iz Sarajeva, a iste večeri će odleteti za Prištinu.

U Beogradu će boraviti svega nekoliko sati, a po planu posete imaće samo jedan i to zajednički sastanak s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i s predsednikom vlade Ivicom Dačićem. Sastanak će biti održan u Palati Srbija, u salonu u kojem su prethodnih godina dočekivani najviši zvaničnici poput Džozefa Bajdena i Dimitrija Medvedeva, saznaje Pres u Vladi Srbije.

Za gošće će biti rezervisani apartmani u hotelu "Hajat", gde će biti smešteni i članovi mnogobrojnog obezbeđenja i pratećeg osoblja. Prema informacijama do kojih je došao beogradski dnevnik, Klintonova neće prespavati u Beogradu i iste večeri će nastaviti put u Prištinu. Najverovatnije neće ni prelaziti Brankov most, već će sve vreme boraviti na Novom Beogradu.

"Biće govora o severu Kosova"

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da poseta dve istaknute funkcionerke EU i SAD jasno govori koliki značaj se u ovom trenutku pridaje poboljšanju odnosa Srbije i Kosova.

"Tražiće se rešenje za spor oko telekomunikacija i energetike, kao i procesa formiranja tzv. paralelnih institucija na Kosovu. Mislim da će se od Prištine tražiti da se uključi u razgovore sa Beogradom o ovim temama, a biće dotaknuto i pitanje statusa severa Kosova, jer je očigledno da se u očima Evrope i Amerike ovaj deo pokrajine smatra posebnim političkim entitetom", zaključuje Stanković.

Pošto sleti američkim vojnim "boingom 757", Klintonova će pod najvišim merama bezbednosti biti sprovedena do Palate Srbija. Zbog posete na ulicama Beograda biće angažovano 4.000 policajaca, dok će aerodrom pokrivati pripadnici specijalne policije i agenti BIA. Trasa od aerodroma do Palate Srbija, koju će obezbeđivati pripadnici Žandarmerije, biće zatvorena za saobraćaj dok budu prolazile najviše zvaničnice SAD i EU.

Helikopterska jedinica nadletaće Novi Beograd, dok će specijalci biti postavljeni po krovovima. Osim njih, u obezbeđenje Klintonove i Eštonove biće uključeni i pripadnici Uprave za obezbeđenje, saznaje Pres u MUP-u Srbije. Zarad maksimalne zaštite dve međunarodne zvaničnice biće uključeni i psi tragači, specijalni detektori, kao i mnoštvo drugih mera i aparata za obezbeđenje.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić kaže da su najviše mere bezbednosti očekivane.

"Naše snage bezbednosti već imaju dovoljno iskustva iz poseta Džozefa Bajdena, Putina, Medvedeva, Hilari Klinton i mislim da se tu neće desiti ništa novo", objašnjava Dragišić.

On dodaje da će u organizaciju i preduzimanje mera i ovog puta biti uključeni agenti FBI-ja.

"Agenti Tajne službe i FBI-ja su odavno stigli u Beograd. Oni već dugo sarađuju sa našim službama bezbednosti i ta saradnja je u nekoliko navrata, baš prilikom posete visokih američkih državnih zvaničnika, bila dovedena do savršenstva. I ovog puta neće javnosti biti saopštena trasa kretanja Eštonove i Klintonove, jer je to deo standardnih procedura", kaže Dragišić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online