Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.06.2018.
11:30
Vestionline, Tanjug A

Rusija i Kina u kosovskom dijalogu - šta bi to značilo za Srbiju?

Uključivanje Rusije i Kine u pregovore o rešavanju pitanja KiM bi poboljšalo poziciju Srbije, s obzirom na to da Albanci imaju daleko veći manevarski prostor zbog podrške vodećih zapadnih zemalja, smatraju analitičari.

www.mc.rs
Ulazak velikih sila poput Rusije i Kine popravio bi pregovaračku poziciju Srbije: Dejan Vuk Stanković

Dejan Vuk Stanković je rekao gostujući na Pinku da bi uključivanje Rusije i Kine bio daleko povoljniji put za nas pošto su vodeće zamlje predvođene SAD: Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Italija priznali Kosovo još 2008. i za njih je to gotova stvar i samo čekaju da Srbija to verifikuje.

- Priča o verifikaciji kosovske nezavisnosti nije nužno vezana za stav Srbije pošto odluku o prijemu Kosova u UN mora da donese Savet bezbednosti UN. Stav Srbije će i dalje biti negativan. Ulazak velikih sila u pregovore bi verovatno značio i rušenje polazne prepotstavke o  jedinstvenosti kosovskog slučaja.

Vuk Stanković ističe da bi ulazak velikih sila verovatno omogućio "častan izlaz Srbije iz ovih istorijsko-političkih nevolja u kojima je sada, ako bi se uključile Rusija i Kina".

Srbija pokazala volju, a Albanci...

On je izrazio sumnju da li će uopšte doći do razgovora sa Prištinom, s obzirom da se sve vreme uz podrušku SAD ponašaju toplo-hladno i sedaju za sto samo kada im to odgovara i kada misle da im to ide u prilog nezavisnosti, dok sa druge strane ne ispunjavaju preuzete obaveze, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština.

Srbija je, sa druge strane, pokazala dobru volju i racionalnu spremnost o svemu da razgovara, tako da proces pregovora polako dovodi sebe u pitanju ponašanja albanske strane i dela međunarodne zajednice, istakao je Vuk Stanković.

Kako je rekao, sasvim je očekivano to što zapadne zemlje vrše pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog KiM, koji je pokazao spremnost da razgovara i prihvati progresivne vrednosti koje dolaze sa Zapada i da ih sprovede u praksi, ali i da odustane od ratne retorike prema susedima, koja se sada često upućuje Srbima.

Vuk Stanković kaže da je Vučić pokazao i duh saradnje prema državama bez obzira na razlike po pitanju KiM i stekao demokratski kredibilitet, zbog čega nije ni prvi ni poslednji put izložen pretnjama.

Pozicija Srbije dugoročno dobra

Zoran Dragišić je kazao da bi pregovori Beograda i Prištine suštinski mogli da završe u ćorsokaku pošto Albanci odbijaju svako racionalno rešenje koje bi bilo prihvatljivo za Srbiju i Srbe na KiM.

On je kazao da Albanci vrlo ozbiljno lobiraju u najvažnijim centrima  svetske moći i imaju podršku dela onih koji donose političke odluke, a sa druge strane nemaju šta da izgube i ne mogu se ničim uceniti, dok sa druge strane Srbija može mnogo toga da izgubi.

Dragišić je naglasio da su evropske integracije za Kosovo "udaljene svetlosnu godinu", pošto ne ispunjavaju nijedan uslov.

- Kada bi primenili vladavinu prava mnogi od njih (Albanci) bi završili u zatvoru. 

Dragišić je rekao da je pozicija Srbije dugoročno dobra pošto insistira na nastavku razgovora i konstruktivan je partner.

Kaže da se pribojava da bi Albanci mogli lako sa nasilja niskog intenziteta da pređu na viši nivo i pokusaju novim "martovskim pogorom" da promene stanje na terenu.

A. Čukić
Srbija pokazala spremnost i volju za poboljšanje odnose: Zoran Dragišić

Podrška partnera

Dragišić je rekao da značajna grupa zemalja podržava teritorijanu celovitost Srbije, kao na primer Španija, koja je članica EU i NATO.

- Španija će tvrdo stajati na tim pozicijama zbog svojih unturašnjih  razloga. Tu su i Rumunija i Grčka, Kipar i Slovačka koje nisu spremne da priznaju nezavisnosti KiM.

On je rekao da je Srbija sa svoje strane pokazala spremnost da napravi velike ustupke. Ipak, ističe, vidi se da Albance ne mogu da pristisnu kanali formalne diplomatije i da je zato Srbiji potrebno mnogo više lobiranja.

Na pitanje kako komentariše istraživanje Faktor plusa koji je pokazao da SNS ima 55,3 odsto podrške, Dragišić je kazao da građani vide šta radi SNS i da su zadovoljni politikom vladajuće koalicije.

On je rekao da je Vučić pokazao da je spreman da povuče nepopularne i teške poteze, na primer smanjenje plata i penzija, kao i da su građani razumeli zašto se to radi, kao i da razumeju Vučićevu borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta i pronalaska nekih rešenja bez lažnih obećanja.

- Vidi se ekonomski napedak, infrastrukturni razvoj i pad nezaposlenosti - dodao je Dragišić.

POVEZANE VESTI

Subota 09.06.2018. 21:25
Ništa ne bi bilo,samo bi se produžila ova agonija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online