Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 22.07.2012.
12:12
J. L. Petković - Vesti A

Ni zgarišta ne mogu da obiđu

Meštani Gornjeg Sela kod Prizrena, Srbi iz zaseoka Gornja Mahala interno raseljeni po centralnoj Srbiji, mole za pomoć. Oni tvrde da je njihovo rodno mesto nedavno u potpunosti uništeno, da su i zgarišta spaljenih kuća opljačkana, a sa imanja sve posečeno i odneto. Podsećaju da je početkom juna i avgusta, nakon proterivanja Srba 1999. godine, spaljeno 30 domova. Danas u Gornjem Selu živi petnaestak povratnika srpske nacionalnosti.

OSTALI ZIDOVI: Kuća Dušana Popovića u Vitomircima kod Peći

- U Gornjoj Mahali nijedna kuća nije obnovljena, osim jedne u sopstvenoj režiji, a lešinari su ovih dana do kraja razorili našu dedovinu. Sa zgarišta skidaju i odnose lim, ostale metale, dotrajale šporete i ostalo pokućstvo. Seku privatnu šumu: orah, omoriku, bukvu... Kose naše livade, beru voće. Nažalost, ovo rade naše dojučerašnje komšije uz pomoć "uvezenih" prijatelja. Naši apeli za pomoć kod opštinskih vlasti u Prizrenu i policije u Sredskoj nisu urodili plodom - kaže lider sela Primislav Stanojević. On dodaje da interno raseljeni u Gornje Selo idu samo povremeno, za Đurđevdan, i to uz pomoć Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

POVRATAK NEIZVESTAN: Bračni par u Gornjem Selu kod Prizrena


- Mi raseljeni širom Srbije, danas ne smemo i ne možemo do svojih kuća i na svoja imanja. Sa setom i tugom se sećamo i četvoro naših dragih komšija, ubijenih u ovim poratnim godinama. Tražimo da nam neko pomogne u obnovi i zaštiti našu imovinu, jer želimo da se vratimo na svoja ognjišta. Do današnjeg dana nam niko nije izašao u susret, a kada bismo imali šansu srećno bismo živeli u svom zavičaju - ubeđen je Stanojević.

Ne znaju kako da pomognu


- U ovakvim situacijama kao što je naša, malo može da se uradi. Kada je sve ovako nedefinisano, ne postoji čak ni element takmičenja našeg ministarstva i, recimo, kosovskih zaduženih za pitanja Srba. To nikako nije dobro, jer pitanje povratka nije kampanjski posao. Nema sumnje da ovakva dešavanja zaslužuju reakciju, ali nju je teško sada očekivati - kaže Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Problem sa obnovom kuće ima i povratnik Dušan Popović iz Vitomirice kod Peći koji se prvi, i za sada jedini, vratio u svoj rodni kraj.


- Nema te ustanove kojoj se nisam obratio za pomoć. Na svu muku, sneg je tokom zime srušio krov, pa smo je celu proveli u tako prokisloj kući - kaže Popović.


Njegova porodica je Peć napustila 1999. godine, a vratila se 2004. Priča kako je to bila jedina srpska ulica u kraju u kome je živeo, sa 25 kuća.


- Kuću su nam zapalili, a mi smo jedan sprat obnovili za nas, drugi za strica, ali nam je ove zime sneg srušio krov. Svima smo se obratili za pomoć, jer niko od nas ne radi, i ne znamo kako da rešimo problem. Prvu adaptaciju kuće pomogle su nam strane organizacije, ali nismo dobili nameštaj, što je pisalo u ugovoru koji je trebalo da potpišemo. Krov je još tada bio loše urađen, pa zbog toga nismo hteli ništa da potpisujemo. Imam utisak da im je samo važno da se vratimo, da nas ljudi vide, a tu nije bilo iskrene želje.


Popović priča kako je prvo otišao u Goraždevac da zatraži pomoć od predstavnika srpske vlasti, koji su nadležni za Peć.


- Ni za obnovu, pa ni za krov nisu pomogli. Samo prazne priče. A kada odem da vadim lična dokumenta, prvo što me pitaju jeste da li sam platio porez za kuću! Ni od kosovskih institucija nije bilo vajde. Prebacivali su me sa jedne institucije na drugu, da bi mi na kraju rekli da je krov srušio vetar mogli bi da pomognu, a pošto je sneg onda ništa - priča Popović, čija porodica već 12 godina pokušava da se skući na relaciji Berane-Peć.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.07.2012. 13:04
Kako te nije sramota da kazes poruseno 2000 siptarskih kuca, koje treba da posluze za poravnavanje sa 200000 proteranih srba sa Kosmeta i unakazene kompletne srpske imovine? Veruj, nisam nikada da se ljudima ucini zlo, pa niti i iz osvete, ali kada budemo dolazili na srpski Kosmet i oslobadjali ga od bandi, vi siptari ce te potpuno nestati sa srpske zemlje. Prokleto Vam sve bilo!
Nedelja 22.07.2012. 14:00
Kosmet ce da se vrati ceo ili podeli kako Srbi budu hteli kad cika Vlada odluci da se isto resi. RS je jedini pravno medjunarodno priznati subjekt. Nikako ne vezati Tadic-Cosic 7% sa postenom podelom, ako do nje dodje na dva entiteta.U katastru iz 1999 stoji sta je cije, kao i prema aneksu Beckog sporazuma o prvobitnom SFRJ stanju iz 30.12. 1990. godine. 60 % sve zemlje je deo SPC, prema tome jos ce mnogo da se govori o svemu. Kosmet moze da se veze samo na pitanje Krajine ili Herceg Bosne i to onda ako se dozvoli Albancima da budu narod.Kao narod ne ruse medjunarodno pravo, ali da bi im Srbija to dala, oni prvo da vrate ono sta moraju.Putin ce im kratko da objsani, ali prvo ce da zamole.
Nedelja 22.07.2012. 15:36
kosovska me rana pece crna slutnja nada losa, uzaludu Njegos rece sa cim cete pred milosa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online