Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Ponedeljak 02.07.2012.
10:10 >> 15:43h
Srna A

"Kosovo na jesen suverena država"

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo potvrdila je danas na sastanku u Beču ono što je pre toga rekao šef austrijske diplomatije - u septembru prestaje nadgledana nezavisnost Kosova i ono dobija pun suverenitet.

Kosovo sada ulazi u jednu novu fazu sopstvene odgovornosti: Mihael Špindeleger
 

Međunarodna grupa je na današnjem sastanku odlučila da se nadgledana nezavisnost Kosova okonča, jer smatra da se dovoljno sprovode odredbe iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova Martija Ahtisarija.

Međunarodna upravljačka grupa, koju čine zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, odobrava odgovarajućim kosovskim institucijama da usvoje potrebne ustavne i pravne amandmane za okončanje nadzirane nezavisnosti, navodi se u saopštenju.

Grupa je izrazila očekivanje da će se detalji paketa Ahtisarijevog plana poštovati, i da će se time stvoriti uslovi za okončanje nadzirane nezavisnosti posle njenog sastanka predviđenog za septembar 2012.

Takođe, Međunarodna upravljačka grupa je navela da je posvećena podršci Kosovu na putu daljih priznanja nezavisnosti i težnji ka članstvu u relevantnim međunarodnim organizacijama.

Na 15. sastanku Grupe, izražena je podrška posvećenosti Kosova na evropskom putu i pozdravljena je spremnost Evropske unije da pomogne u tom procesu.

Medunarodnu upravljacku grupu čine 23 evropske zemlje, koje su priznale nezavisnost Kosova, uz Tursku i SAD. Sastanku u Beču prisustvovali su premijer Kosova Hašim Tači, ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj i predstavnici drugih institucija Kosova.

Špindeleger je pre današnjeg sastanka već najavio odluku ICG da se njeno nadgledanje nezavisnosti Kosova može okončati.

"To je jasan dokaz poverenja prema Kosovu, koje je sada zrelo da stoji na sopstvenim nogama, i preuzme punu odgovornost za budućnost svih njenih građana", rekao je Špindeleger za nemačku novinsku agenciju DPA.

On je ocenio da je za manje od pet godina kosovska vlada postigla ciljeve iz "Ahtisarijevog plana", koji predviđa stvaranje stabilnog, demokratskog, multietničkog Kosova, koji može doprineti regionalnoj stabilnosti.

"Kosovo sada ulazi u jednu novu fazu sopstvene odgovornosti i evropskog približavanja. To ne znači da se može opustiti. Proces reformi u najmlađoj državi Evrope mora biti nastavljen", kaže on.

On dodaje da do jeseni moraju svi ciljevi Ahtisarijevog plana biti uneti u kosovski Ustav i zakonodavstvo, jer će samo tada pravno biti delotvorna odluka ISG.

Špindeleger je rekao da će integracija stanovnika severa Kosova ostati i dalje jedan izazov za kosovsku vladu, ali i međunarodnu zajednicu.

"Kfor i dalje ostaje važan garant stabilnosti na Kosovu. Posebno još nerešena situacija na severu zahteva dalje prisustvo međunarodnih snaga", rekao je Špindeleger.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.07.2012. 10:20
Било би добро да нас за промену оставе бар једно месец дана на миру и да нас не помињу ни по добру ни по злу. Запад жели једног човека који ће владати светом, демона. Још им не успева. Највише им смета света литургија у Србији и Русији где се служи највише. И сами су рекли да све док тога има, демони неће имати мира. Циљ им је да угасе православље, праву веру.
Ponedeljak 02.07.2012. 10:21
A ja pomislio da hitler nema potomaka i sledbenika, kad ovaj se pojavi.Pametnije ti je recimo da hm, jodluješ na Alpima, nego da provociraš Srbe, znaš kako ste prošli zadnja dva puta a pametnom je dovoljno reći jednom!
Ponedeljak 02.07.2012. 10:12
I vi čekate tu famoznu jesen?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online