Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 26.06.2012.
11:47
Beta A

Plan za sever KiM: Prilagođavanje umesto priznanja

Vlada Kosova i Međunarodna civilna kancelarija planiraju da na severu Kosova i Metohije "uspostave normalnost" kroz devet mera u raznim oblastima, piše današni prištinski dnevnik "Koha ditore".

Ako neće da priznaju, nek' se makar ne bune - strategija prištine za integraciju severa KiM

Plan delovanja u koji je dnevnik imao uvid, trebalo bi da Međunarodna upravljačka grupa razmotri početkom jula kada će se doneti odluka o prestanku nadzirane nezavisnosti Kosova, koja će stupiti na snagu septembra ove godine.

Međunarodna upravljačka grupa je zatražila konkretne korake i plan za integraciju severa Kosmeta da bi odluka o kraju nadzirane nezvisnosti bila lakše doneta. Kao konkretan korak navodi se otvaranje Administrativne kancelarije za sever Mitrovice, dok su planom predviđeni naredni konkretni koraci, piše list.

To su održavanje lokalnih izbora sa otvorenim listama i neposredan izbor predsednika opštine (gradonačelnik) i investicije u infrastrukturu i stvaranje mogućnosti da u sudu u severnom delu Mitrovice rade Srbi.

"Koha ditore" navodi da plan predviđa da policija bude nezavisna i kompetentna, ne objašnjavajući da li to znači profesionalnu i policiju bez uticaja politike, ili poseban komandni lanac za policiju na severu. Plan, prema dnevniku, polazi od činjenice da Srbi na severu neće priznati nezavisnost Kosova, ali će se tome prilagoditi.

"Fokusiranje na političku adaptaciju građana novoj realnosti, a ne insistiranje na simboličkom priznanju, jedan je od ciljeva ovog plana", piše dnevnik.

Vlada Kosova, prema ovom planu, treba da se usredsredi na širenje vladavine, a ne suvereniteta na severu. Investicije u infrastrukturi, stvaranje programa zapošljavanja i obezbeđivanje sredstava za početak bavljenja biznisom su neke od planiranih aktivnosti.

Planom se takođe predviđa da administrativna kancelarija na severu, koja u suštini ima sve funkcije opštine, treba da bude mnogo angažovanija od kancelarije UNMIK-a i "paralelne opštine", da bi građani shvatili njen značaj.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.06.2012. 11:52
Е шта нам урадише од Србије. Ал нека и треба да испаштамо оћемо ми рушимо Српског Хероја Слободана. Он је био једини спас за Косово и Метохију. Ђавола би сад КиМ било самостално да је он на власти.
Utorak 26.06.2012. 12:28
Dokle ce da pise "Međunarodna upravljačka grupa je zatražila . . ", mora da pise "Zapadna upravljačka grupa", ili "NATO upravljačka grupa", ili " Okupaciona upravljačka grupa".Mogli su sebi da daju ime i "Dobri ljudi upravljačka grupa" sto ne bi znacilo i da su normalni.
Utorak 26.06.2012. 12:00
KiM je nezavisno onoliko koliko je srbija banana drzava , slobodna i nezavisna , neutralna srbija ,obezbedice da KiM nece nikad biti nezavisna teritorija...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online