Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 28.03.2012.
12:04
D. Dekić - Vesti A

Šešelja puštaju zbog Tome?

Lider radikala Vojislav Šešelj mogao bi da stigne u Srbiju usred predizborne kampanje, pošto je Vlada Srbije spremna da mu "u najkraćem roku" izda garancije za privremeno puštanje na slobodu.

To je u pismu sudiji Žan Klodu Antonetiju, naveo predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić, zatraživši Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu.


Ljajić je precizirao da Vojislav Šešelj te garancije nije formalno zvanično tražio od države, ali da je u završnoj reči na suđenju u Hagu izneo zahtev za puštanje na slobodu do izricanja presude.


Rukovodići se tim Šešeljevim zahtevom pred sudskim većem, ali i činjenicom da je Šešelj lošeg zdravstvenog stanja, šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom je, kako kaže, odlučio da se obrati predsedavajućem Tribunala.


Naprednjaci u ovom zahtevu države poslatom Hagu vide igru vlasti na njihovu štetu, a funkcioner Srpske napredne stranke Borislav Pelević tvrdi da davanje garancija Šešelju predstavlja "odluku Borisa Tadića i Demokratske stranke" sa kojima je Rasim Ljajić u koaliciji, smišljenu sa ciljem da Šešelj i radikali oduzmu koji procenat glasova SNS-u na predstojećim izborima, jer je rejting naprednjaka sve veći.


- Šešeljev životni zadatak je napad na SNS, a DS na sve načine hoće da nam spusti rejting - tvrdi Pelević.


Tvrdnje SNS o zaveri, negira šef Šešeljevog pravnog tima za odbranu i funkcioner SRS-a Zoran Krasić, uz obrazloženje da su to tračevi koji Srbijom kolaju već pola godine. Komentarišući mogućnost političkog nastupa vođe SRS-a koji je nosilac izborne liste radikala u slučaju privremenog dolaska u Beograd, Krasić ukazuje i da je Ramuš Haradinaj kada su ga pustili iz Haga imao javne političke nastupe.


- Što se SNS-a tiče oni su sa istim tim Rasimom Ljajićem u lokalnoj koaliciji u Prijepolju i stvarno su kao u humorističkoj seriji "bela lađa", jer samo mlate praznu slamu. Da bi održali tenzije pričaju svašta, a ko su zaista najbolje je razotkrio Vikiliks, pa smo videli da je Vučić u svađi sa Tomom, da je obojicu Miodrag Rakić, čovek Borisa Tadića, izdvojio iz SRS-a i da je Nikolić "funkcionalno nepismen". To nismo rekli mi već tako Amerikanci opisuju svoje miljenike, pa neka njih pitaju što su ih tako ocrnili - kaže Krasić i podseća da je Tomislav Nikolić govorio kako je Vojislav Šešelj naručio njegovo ubistvo, pa kada ga su ga radikali tužili zbog toga, na sudu nije znao šta da kaže, ni kako da dokaže takve tvrdnje.

Bez potvrde iz Haga

 

Portparol Tribunala Nerma Jelačić nije mogla da potvrdi da je sudija Žan-Klod Antoneti dobio pismo Rasima Ljajića, s obzirom na to da Vlada takvu korespondenciju obično šalje privatnim putem, a ne kao javni dokument.


- Vlada šalje garancije ako optuženi zatraži privremeno puštanje na slobodu, što Šešelj do sada nije nijednom učinio u skladu sa pravilima. On treba da podnese pismeni zahtev - rekla je Jelačić. 


Stanišić i Simatović

 

Vlada Srbije je dala pre dva dana garancije Haškom tribunalu za privremeno puštanje na slobodu Jovicu Stanišića i Frenkija Simatovića. Očekuje se da Tribunal ispoštuje zahteve bivšeg čelnika Državne bezbednosti i pomoćnika te službe da budu u Srbiji od 30. marta do 30. aprila. 

 

Lične želje Pelevića

 

Funkcioner SNS-a Borislav Pelević kaže da on lično Vojislavu Šešelju želi da bude ne privremeno, već potpuno slobodan, jer je nepravedno optužen.


- Želim mu i da se vrati kući porodici i deci i da se kvalitetno leči, pošto je mnogo bolestan - naveo je Pelević.

 

Lider SRS: Toma i Vučić su izdajnici

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u završnici suđenja zatražio privremeno puštanje tvrdeći da više nema razloga za pritvorom, jer ne postoji opasnost da će bežati, niti uticati na svedoke, pošto su odavno saslušani. Veće je odbilo taj zahtev, uz obrazloženje da nije pružio dovoljno uverljive dokaze da bi se vratio u Hag.


Šešelj je ranije odbio da traži garancije Vlade Srbije, rekavši da od prozapadnog, izdajničkog režima u Beogradu, nikad ništa neće da tražiti. Da li će sada prihvatiti ponudu Vlade, nije mogao da kaže ni šef Šešeljevog pravnog tima za odbranu Zoran Krasić.


- Što se tiče pisma Rasima Ljajića i tih garancija Vlade za koje sam saznao iz medija, poznato je šta je naš lider ranije govorio - odgovorio je Krasić.


Podsetimo, u završnoj reči lider SRS je uputio teške optužbe na račun bivših partijskih drugova, danas čelnika SNS Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Između ostalog rekao je "da su oni izdajnici koji će prihvatiti nezavisnost Kosova".


- Sadašnja vlast nije do kraja spremna da izda, a oni jesu - rekao je vođa radikala.


Osim veza sa "zapadnim neprijateljima", Šešelj je ustvrdio i da je deo novca uzet iz trezora Libije, posle svrgavanja Moamera el Gadafija, završio u SNS-u. Rekao je i da su Nikolića u depešama koje je objavio Vikiliks, obaveštajci Nemačke, Amerike i Velike Britanije nazivali "avetom prošlosti" i ponovio tvrdnje da je čelnik SNS kupio fakultetsku diplomu, a da niko u Srbiji nije reagovao na očigledan dokaz korupcije.


- Niko nije intervenisao, niti se zapitao gde je to Nikolić došao do diplome mastera, a da nijedan ispit nije regularno položio - naveo je Šešelj.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.03.2012. 12:20
Niko nije kriv dok se ne dokaze suprotno. A ova bagra u hagu nisu nista do sad dokazali! Zato sloboda za Seselja!
Sreda 28.03.2012. 12:45
Trenutno je najvaznije da se covek vrati ziv iz tog kazamata....da se leci u Beogradu...da ozdravi...PA ONDA DA IM SVIMA PO SPISKU KAZE U OCI ISTINU! o cemu je i vikiliks pisao...sluge zapada i setaci izmedju zapadnih ambasada...i jedni i drugi..jer DS=SNS.
Sreda 28.03.2012. 12:20
1. Много гадна манипулација досманлија: Шешељ није тражио ништа од њих, али они су хумани и, ето, они дају гаранције да се Шешељ пусти међу људе до изрицања пресуде?! А Вијислављева је животна жеља да уништи СНС, што ће наводно бити од пресудне користи Тадићу и ДС?! И тако Војислав постаје некакав Тадићев кербер и онемогућава насушну потребу Србије и Срба за сменом досманлијске власти?! Да није жалосно - било би смешно! Па, није Шшељ луд да не зна ко га је послао у Хаг?! И да не зна ко је у ствари организовао цепање СРС и промоцију Томе гробара који је у међувремену постао дипломирани менаџер. Радикали су давно објавили и обзнанили свој политички програм: у њему нема Србије у јевропи!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online