Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 08.02.2012.
19:35
Beta A

Rusija, Kina i SAD različito o trgovini organima

Predstavnici vodećih država članica Saveta bezbednosti UN složili su se večeras da je potrebno sprovesti istragu o trgovini organima kosovskih Srba, ali nisu bili složni u tome da li istragu treba da vode UN ili EULEX.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija

Predstavnica SAD u UN Rozmari di Karlo rekla je da su SAD za odlučnu istragu o svim ozbiljnim kriminalnim aktivnostima, uključujući i trgovinu organima i dodala da EULEX uživa punu podršku svih regionalnih faktora.

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu i Metohiji, Di Karlo je naglasila da su "neosnovane i neodgovorne sumnje" u istragu koju predvodi Džon Klint Viljamson, koje su pojedine države iznele na večerašnjem sastanku.

Ona je naglasila da nije tačna tvrdnja da su istage o ratnim zločinima uvek vođenje pod mandatom UN i kao primer navela zločin u Ćuški o kojem je vođena istraga u Srbiji.

"Očekujemo punu saradnju sa istragom koju sporovodi Euleks", rekla je Di Karlo.

Di Karlo je oštro osudila postavljanje blokada na severu Kosova i naglasila da SAD odbacuju sve pokušaje "podrivanja legitimiteta prištinskih vlasti".

Ona je naglasila da međunarodna zajednica "želi mir i stabilnost na Kosovu i celom zapadnom Balkanu" i dodala da je "sada vreme da Srbija i Kosovo ostave iza sebe prošlost i rade zajedno na budućnosti".

Predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin izrazio je sumnju u to da međunarodni predstavnici na KiM poštuju statusno neutralni stav koji tereba da sprovode u skladu sa rezolucijom UN 1244.

Rekao je da je situacija na severu Kosova i dalje sumorna i da su pripadnici UNMIK-a često primorani da deluju kao vatrogasci i naglasio da u rešavanju problema ne sme da se pribegava sili već da se traži rešenje kroz političke sporazume.

"Moramo koristiti samo mirna sredstva u traženju rešenja", rekao je predstavnik Rusije u UN i dodao da uprkos naporima da se negira uloga UNMIK-a ta misija i dalje predstavlja glavno međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da prida veću pažnju pravoslavnim verskim spomenicima i izrazio zabrinutost zbog prenosa funkcije zaštite tih spomenika sa UNMIK-a na kosovsku policiju.

Čurkin je izrazio zbrinutost zbog načina na koji EULEX istražuje navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima i umešanosti nekih lidera kosmetskih Albanaca u tu trgovinu i založio se za to da Savet bezbednosti preuzme vodeću ulogu u toj istrazi.

On je pozvao nestalne članice Saveta bezbednosti da podrže inicijativu da se istraga o trgovini organima na KiM prenese na Savet bezbednosti UN.

Predstavnik Kine istakao je da je više strana uložilo napore da se ublaže tenzije na severnom Kosovu, ali da osnovne uzroke tenzija u regionu još treba eliminisati.

"Izražavam nadu da će sve strane da reše razlike dijalogom i da će se truditi da izbegnu bilo kakvo jednostrano delovanje koje može da pogorša situaciju", rekao je predstavnik Kine.

Podvukao je da zajednička rešenja treba tražiti u okviru Rezolucije 1244 i na osnovu dijaloga dve strane.

Nastavak dijaloga je ne samo u interesu dveju strana već će takođe doprineti mir i stabilnosti u regionu Balkana i u Evropi, očenio je kineski predstavnik.

Kina, kako je rekao, izražava veliku zazbrinutost zbog navoda o trgovini organina na KiM i smatra da je zabrinutost Srbije zbog tih navoda opravdana. On je podržao inicijativu da istragu o trgovini organima treba da vode UN.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2012. 19:44
Ovi Ameri se ne stide ni Boga ni ljudi.
Sreda 08.02.2012. 19:49
U.S.A. bi morala preispitati svoju demokratiju iz temelja..Samo da su npr.Arapi Jevrejima vadili organe...da li bi isto ovako kocili istragu?
Sreda 08.02.2012. 19:56
Kako god ,sve izjave su uvijene u oblande, niko konkretno nije rekao nista. Kad se EULEX umesa ,onda nestaju ,svedoci/dokumentacija/izvestaji ,To je trebalo otvoreno reci
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online