Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 13.03.2014.
12:47
J. L. Petković - Vesti A

Tači pod istragom za zločine?

Možda je srpsku javnost prodrmala vest da je tokom posete Prištini specijalni tužilac Klint Vilijamson ispitivao Hašima Tačija kao "subjekta istrage", ali su male šanse da se to zaista i dogodilo. Vilijamson vodi istragu vezano za zločine iz izveštaja Dika Martija, koja mnoge čelnike OVK dovodi u vezu sa trgovinom organima na Kosovu.

Subjekt istrage: Hašim Tači
 


Prištinski dnevnik "Tribuna" objavio je da je specijalni tužilac Klint Vilijamson ispitivao Tačija, da je sa njim obavio razgovor u svojstvu "subjekta istrage", ali da to ne znači da će protiv njega biti podignuta optužnica.


- Ništa navedeno u tom članku nije tačno. Gospodin Vilijamson je putovao u Prištinu gde se sastao sa ministrom pravde Hajredinom Kučijem, specijalnim predstavnicima generalnog sekretara UN Faridom Zarifom i EU Samujelom Žbogarom.


Na sastancima kojima je prisustvovao i šef Euleksa Bernd Borhart, govorilo se o saradnji sa Specijalnim snagama za istragu (SITF) - rečeno je "Vestima" u odeljenju za medije SITF-a, odnosno Vilijamsonovog tima.


U Euleksu su potvrdili prisustvo njihovog šefa na tim sastancima i nisu želeli da komentarišu eventualni susret sa Tačijem. Iako su političari u Prištini naširoko komentarisali ovu vest, malo ko je želeo da javno govori.

Ništa bez posebnog tribunala

Čelić ne veruje da će do juna, do kada je Vilijamson oročio istragu, biti poznati rezultati.
- Imamo opravdanu bojazan da će i sada doći do opstrukcije pravde, i ukoliko istraga ne bude dala rezultate, mi ćemo tražiti da UN forimiraju tribunal za procesuiranje tih zločina.

U vesti o "istražnom" razgovoru Vilijamsona i Tačija najmanje su verovali oni koji su već mnogo puta iznevereni u raznim istragama, procesima i suđenjima.


Duško Čelić, zamenik predsednika Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije, ponavlja stav da je istraga povodom izveštaja Savetu Evrope Dika Martija trebalo da bude sprovedena u okviru Ujedinjenih nacija.


- Zahvaljujući otporu, pre svih SAD, i zahvaljujući tome što predstavnici Srbije nisu imali snage da takav zahtev dosledno zastupaju pred Savetom bezbednosti UN, istraga se, na žalost, sprovodi u okviru Euleksa i institucionalnog sistema takozvane republike Kosovo - kaže za "Vesti" Čelić.


On podseća da su pre godinu dana Vilijamsona pitali u okviru kog pravnog poretka sprovodi istragu i da je on odgovorio - Kosovo?!


- To nam ne uliva nikakvu nadu, jer u okviru tog sistema nijedan ratni zločin nad Srbima nije suđen i osuđen. Tu postoji kolektivna zavera ćutanja, čak ni Tribunal u Hagu nije mogao da dođe do istine - ističe Čelić i podseća na sudbinu svedoka u slučaju Ramuša Haradinaja.
 

Odlučan u potrazi za istinom

U saopštenju posle susreta sa Vilijamsonom, Tačijev zamenik i ministar pravde Hajredin Kuči je ponovio da svaki eventualni sudski proces treba se obavi na teritoriji Kosova. Specijalne snage za istragu (SITF) potvrdile su da je tužilac boravio u Prištini 10. i 11. marta i da je "odlučan da uradi punu istragu da bi otkrio istinu o veoma ozbiljnim sumnjama o zločinima koje se opisuju u izveštaju Saveta Evrope".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.03.2014. 12:57
ha ha da crknes od smijeha "Taci pod istragom" - Nikad dok se god topuzom zapadnjaka kroji medjunarodno pravo!
Četvrtak 13.03.2014. 12:48
TRESLA SE GORA -RODIO SE MIŠ..Ništa od istrage...treba im ovo đubre još
Četvrtak 13.03.2014. 14:59
Kada s političkim životom završi čika Tači jednoga dana, poješće ga mrak. Zapadni bliski saradnik neće ga pustiti da bude višak usta, već će ga malo ozračiti kao i Holbruka, pa kad krepa onda će kukumakati, cviliti za njim i reći kao i za Holbruka: "Veliki gubitak za diplomatiju!" Samo idiot ulazi u takve poslove, bezmozgović neki teški, jer misli da će vječno biti tu. Onaj koje veći i jači od tebe i tu te doveo, kad završiš svoj posao nije lud da te ostavi, da se troši na tebe prijetnjama, da ti vjeruje da nećeš biti tzv. "radio Mileva".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online