Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 08.01.2010.
09:52 >> 23:01h
Tanjug A

Stjepan Mesić stigao u Prištinu

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić stigao je danas pre podne u Prištinu, gde će se sastati sa najvišim predstavnicima privremenih kosovskih institucija. Najavljeno je da će biti proglašen za počasnog građanina Prištine i da će mu kosovski predsednik Fatmir Sejdiu uručiti "Zlatni orden nezavisnosti".

Mesićeva poseta Kosovu i Metohiji prvobitno je bila najavljena za sam pravoslavni Božić, ali je, posle žestokih reagovanja iz Beograda, pomerena za jedan dan.

On je u Prištinu stigao na poziv kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua. Osim Sejdiua, Mesića će primiti i premijer Hašim Tači i predsednik parlamenta Jakup Krasnići, a obratiće se i poslanicima Skupštine Kosova.

Predviđeno je da Mesić poseti i pripadnike hrvatskih oružanih snaga koji deluju u sastavu Kfora, kao i hrvatsku manjinu u Janjevu, mestu južno od Prištine, u kome je ostalo da živi nekoliko stotina Hrvata, u odnosu na nekoliko hiljada pre 1999. godine.

Prištinski mediji navode da kosovsko rukovodstvo dočekom Mesića želi da se zahvali Zagrebu za priznavanje nezavisnosti Kosova i za nastup Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.


Hrvatska je priznala Kosovo 19. marta 2008. godine, a diplomatske odnose sa Prištinom uspostavila je u junu iste godine.

Portal "Jutarnji. hr" je uz tekst o Mesićevoj poseti Kosovu objavio i tekst pod nazivom "TKO JE VAŽNIJI" u kome navodi podatke vezane za ekonomske veze Hrvatske sa Srbijom i Kosovom i poredi uvoz i izvoz.

 

SRBIJA

Izvoz Ukupni hrvatski izvoz u Srbiju u prvih je 11 meseci 2009. iznosio nešto više od 500 miliona američkih dolara, dok smo u istom razdoblju iz Srbije uvezli robe u vrednosti većoj od 255 miliona dolara, pokazuju poslednji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), u koje je, međutim, uključeno i Kosovo.

 

Ulaganja Ukupna hrvatska ulaganja u Srbiju od 1999. do sredine 2009. iznosila su nešto više od 490 milona evra, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. Najveći hrvatski ulagači u Srbiju su Agrokor, Pevec, Vindija, Dukat, Našicecement, Croatia osiguranje i Magma.

 

KOSOVO

Izvoz Hrvatski izvoz na Kosovo, prema podacima kosovske Carine i HGK, u prvih je šest meseci 2009. vredeo 20,7 miliona evra. U istom smo razdoblju s Kosova uvezli robu u vrednosti od samo 400.000 evra.

 

Ulaganja Preciznih podataka o hrvatskim ulaganjima na Kosovu nema. Među najvećim hrvatskim ulagačima na kosovskom tržištu je Croatia osiguranje, koje je u Prištini 2005. osnovalo kompaniju-kćer Croatia Sigurimi, tešku tri miliona evra, a među hrvatskim ulagačima na Kosovu su i Ina i Ledo. Od stotinak hrvatskih kompanija prisutnih na kosovskom tržištu značajnije poslove dobili su IGH i Ingra.

POVEZANE VESTI

Petak 08.01.2010. 11:25
Ljudi, zar Vas ovaj politicar ne podseca na neku Sandjamu...???Ja ga ne mogu gledati...menjam temu...SAMO VESELO..
Petak 08.01.2010. 12:21
kad ga njegovi u lijepoj njegovoj mrze zasto mi srbi da ga volimo nije vredan da se komentarise o njemu bolesna budala ovo je slucaj za psihijatra
Petak 08.01.2010. 14:10
poslednji trzaji bolesnika pred odlazak u zaborav
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online