Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 09.10.2011.
17:50
Vestionline A

Devenport: Realno je da Srbija dobije status kandidata

Britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je realno očekivati da će Evropska komisija za par dana doneti pozitivno mišljenje i preporuku da se Srbiji dodeli status kandidata za EU.

"To je i opravdano jer je zemlja ostvarila veliki napredak, uključujući napredak u nekim izrazito teškim oblastima, kao što je saradnja sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, hapšenje i isporučivanje poslednjih begunaca od haške pravde", rekao je Devenport u danas objavljenom intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Srbija je ostvarila veliki napredak: Majkl Devenport

Upitan da li Velika Britanija očekuje da Srbija raspusti svoje institucije na severu Kosova, Devenport je rekao da britanska strana želi da vidi "pozitivan zamah i iskrenu posvećenost Srbije u dijalogu sa Kosovom".

"Moramo da se uverimo da Srbija ulaže iskrene napore i u rešavanje problema vezanih za sever Kosova. Nije reč o tome da svi ti problemi moraju da budu rešeni do kraja ove godine, ali se sasvim sigurno radi o tome da moramo videti kontinuiran i neprekidan napor Beograda da pokaže volju da se iznađu rešenja pomenutih problema koja će moći da budu implementirana u periodu koji sledi", rekao je britanski ambasador.

Upitan o poruci nemačke kancelarke Angele Merkel da Srbija mora da raspusti institucije na severu Kosova ako želi napredak u evrointegracijama, Devenport je rekao da se od Srbije traži da kroz dijalog sarađuje sa Prištinom.

"Kad je o Kosovu reč, ono o čemu je zaista govorila nemačka kancelarka prilikom posete Beogradu jeste očekivanje da Beograd uspostavi punu kooperativnost sa Prištinom kroz dijalog o kojem smo upravo govorili i da se on mora voditi u konstruktivnom duhu. To je suština, to je zajednički stav svih država-članica Evropske unije i to će biti ono na šta će one obratiti pažnju", rekao je
Devenport.

Britanski ambasador je istakao i da vlada njegove zemlje snažno podržava širenje Evropske unije i uključivanje svih država Zapadnog Balkana.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.10.2011. 19:28
Zure kolonijlfasisticka g...a da zatvore rupu pre nego bude kasno.Dao im cika Vlada malo vetar u ledja da se brze odluce.Ipak ide o njihov interes, a ne interes Srbije.Njihove firme bezcarinski izoze robu u Srbiju, dobivaju povlastice, otvaraju se radna mesta za 10000 evra po radniku , da bi ga posle zatvorili i prebacili iz supljeg u prazno dalje na istok itd.Treba gradjani da pitaju sta je do sad izvezla Srbija u EU osim Ajvara i Rakije kao Brenda, A STA JE IZVEZENO u BIVSU JUGU /izuzev Hrvatske i Slovenije naravno/, BRIKS i Nesvrstane. Sta ima Srbija od ulaska u EU koja je u agoniji i pred raspadom? MAGLU, koja se prodaje preko SKOJ-evaca kojima Srbija niti nije majka, nego bivsa Juga.
Nedelja 09.10.2011. 22:17
Realno je da nam pola Vlade (bar) odlezi jedno par godina u "buvari" ili kopa krompir sa djuletom oko noge ali...Ne vredi, nekako realno i reala nemaju dodirne tacke u Srbiji...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online