Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Subota 17.09.2011.
04:45
Vestionline A

Vejvoda: Autonomija za Srbe realan kompromis

Izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je da podela Kosova više nije realna opcija, već da je to sada jedna vrsta suštinske autonomije za Srbe.

Ivan Vejvoda

Vejvoda u intervjuu za "Blic" navodi da bi autonomija za Srbe predstavljala "kompromis koji će omogućiti da sever Kosova ima poseban status u kome će Srbi imati osećaj da su samovlasni, da imaju veze sa Beogradom u mnogo domena, da se ne osećaju zatvoreni u nešto što neće, a da pritom Priština ne oseća da je izgubila svoju teritoriju".

Potpredsednik za programe Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ekspert za međunarodnu politiku istakao je da je brže rešavanje odnosa sa Prištinom, pitanje severa i prava Srba na celom Kosovu upravo u interesu Srbije, iako su sva rešenja teška i nema idealnih.

"Manevarski prostor Srbije je sužen i veoma je mali prostor za iznalaženje rešenja. Treba igrati tananu igru i izvući maksimum iz minimuma koji je Srbiji preostao nakon što je izgubila rat 1999.", kaže Vejvoda.

Kao mogući kompromis sa naše strane Vejvoda navodi mogućnost uspostavljanja dobrih odnosa dve zajednice koje se ne slažu s tim da obe strane ostanu na svojim nacionalnim stavovima - "u ovom slučaju Srbija da ne prizna Kosovo, a Priština da bude nezavisna država". "Veliki je prostor unutar koga Beograd i Priština mogu da pronađu način da pokažu regionalnu saradnju ne prejudicirajući konačan ishod", ocenjuje Vejvoda.

Što se tiče mogućnosti podele Kosova, Vejvoda je procenio da to više nije realna opcija, naglašavajući da su propuštene mnoge prilike. Ključ pregovora nalazi se u određivanju stepena autonomije i stepena odnosa Beograda i autonomnog severa Kosova, i njegovog odnosa prema Prištini, istakao je Vejvoda.

On je ocenio i da sticanje statusa kandidata za ulazak u EU nije ugorženo, ali da je dobijanje datuma početka pregovora direktno povezano s ponašanjem Beograda prema kosovskom problemu i načinu na koji EU to posmatra. "Incident bi vratio i nas i EU i Prištinu više koraka unazad, i usporio sadašnji pozitivan razvoj u dijalogu Beograda i Prištine", upozorava Vejvoda, dodajući da su to parametri u okviru kojih mora da se pronađe trezveno rešenje.

Vejvoda je ocenio i da se konkretnim potezima i govoru predsednika Srbije Borisa Tadića vidi ogroman prostor za kompromis i želja da se nađe miroljubivo rešenje.

Vejvoda kaže i da Srbija ima puno saveznika u EU, među kojima su i Nemačka i Francuska, i oni vide pozitivnu sklonost Beograda ka rešavanju pitanja Kosova.

"O nama se češće javno govori, a o Prištini iza zatvorenih vrata", ukazuje Vejvoda dodajući da zemlje koje su priznale Kosovo znaju koliki su problemi sa korupcijom i kriminalom ali ne žele javno da pričaju o tome.

POVEZANE VESTI

Subota 17.09.2011. 07:19
Господине амерички плаћенику, у својим ставовима нешто си заборавио. Да је Косово окупирана територија. Да је Косово имало аутономију у оквиру Србије. Шиптари су имали сва права мањине по највећим демократским стандардима у свету, да су за време аутономије у Србији шиптари достигли свој процват и стандард у образовању, култури и демократији, по први пут од свог појављивања.
Subota 17.09.2011. 07:07
On prica ono za sta ga gazde placaju , ne cudi me sto se ruski ambasador iznervirao u drustvu ovakvih spodoba
Subota 17.09.2011. 06:42
Не знам зашто али уместо Вејвода учинило ми се на тренутак да у наслову пише Војводина !!!! Можда нека црна слутња будућих догађаја.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online