Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2018.
00:12
E. V. A

Kosovo se davi u Ist Riveru

Madagaskar je 12. članica UN, ujedno i najveća i najmnogoljudnija, koja je do sada povukla priznanje Kosova. S odlukom ove afričke zemlje srpski šef diplomatije bliži se svom cilju da broj priznanja svede ispod 100, pa čak i na manje od polovine članica Generalne skupštine na Ist Riveru.

pixabay.com
 

Sa oko 20 miliona stanovnika 587.400 kvadratnih kilometara Madagaskar ima površinu gotovo kao njegova nekadašnja kolonijalana metropola Francuska. Madagaskar je i jedna od najsiromašnijih zemalja sveta, ali uz Burundi i Uniju Komora i jedina frankofonska država koja se uprkos tome usudila da se na ovaj način suprotstavi Parizu.

Ministar Dačić još u aprilu je upozorio da će se sve zemlje koje preispituju priznanje Kosova suočiti s protestom jedne uticajne članice Saveta bezbednosti UN ako promene tu odluku.
On tada nije otkrio o kojoj je zemlji reč, već je samo naveo da je "predstavnik te uticajne članice EU u sedištu UN u Njujorku obrazložio da je iritantan poziv Srbije za povlačenje priznanja, što se kosi s njihovim stavom da je to pitanje rešeno".

Kob novca

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović tada je rekao da ne bi trebalo da čudi ako Dačić misli na Francusku, jer Pariz želi da zadovolji Ameriku.

- SAD su s Francuskom uspostavile specijalne odnose. Pariz ima veliki uticaj na afričke frankofonske zemlje poput Senegala, koji je među prvima priznao Kosovo, kao i na Gvineju, Mali, Centralnoafričku Republiku - rekao je Jovanović.

Francuska na svoje bivše kolonije utiče na polju kulture kroz Međunarodnu organizaciju Frankofonija. Međutim, čak 14 afričkih zemalja drže u Francuskoj centralnoj banci većinu svojih novčanih rezervi. Francuska ima stalne baze ili po potrebi upućuje trupe u te zemlje, na primer, radi gušenja pobuna ili borbe s džihadistima.

Mučna istorija

U proteklih pedeset godina u Africi se dogodilo ukupno 67 državnih udara u 26 zemalja. Od tog broja, čak 16 država bile su francuske kolonije (Togo, Tunis, Obala Slonovače, Madagaskar, Ruanda, Alžir, Mali, Gvineja).

Sada je Dačić podsetio da na sednicama SB UN Amerika, Velika Britanija i Francuska pozivaju sve zemlje da priznaju nezavisnost Kosova. Ali, da reč velikih sila nije uvek presudna pokazuje i primer Granade koja je povukla priznanje Kosova iako je još živo sećanje na vojnu intervenciju 1983. godine, kada su SAD smenile režim ove karipske ostrvske države.

Kineska mudrost

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang, da podsetimo, naveo je da je njegova zemlja čekala skoro 100 godina da Velika Britanija vrati Hongkong, kao i Portugalci Makao.

On je dodao i da Kina još nije rešila svoj problem, provinciju Tajvan. Inače, vlada na Tajvanu izbegla pred revolucijom predstavljala je Kinu u SB UN do 1971. godine, kada je to pravo prešlo na Peking. Danas Tajvan nije članica UN, a diplomatske odnose održava sa samo 23 zemlje.

Egipat zamrzao odluku

Madagaskar je članica Afričke unije. U ovoj organizaciji svih 55 zemalja kontinenta glavnu reč vodi Južnoafrička Republika, ujedno članica BRIKS-a sa Brazilom, Rusijom, Indijom i Kinom, od kojih nijedna nije priznala Kosovo.

U Afričkoj uniji je i Egipat koji je priznao Kosovo u kratkom periodu dominacije Muslimanske braće između svrgavanja Hosnija Mubaraka i dolaska na vlast generala Al Sisija.

Šef egipatske diplomatije Sameh Šukri u julu je u Beogradu saopštio da je "priznanje Kosova zamrznuto" i ukazao da Kairo nije otvorio diplomatsko predstavništvo u Prištini.

Egipat je jedna od najuticajnijih nacija Arapske lige. Ostaje da se vidi da li će Beograd ili možda u Egiptu sve uticajnija Moskva uspeti da ubede Kairo da se konačno opredeli.

Ništa bez Moskve i Pekinga

Bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović rekao je da je pravno nebitno koliko je država priznalo Kosovo, jer bez odluke Saveta bezbednosti ono ne može da postane član UN.

- Bez kvalifikovane većine u Generalnoj skupštini i većine u SB nema ništa. Povlačenjem priznanja jeste iznenađujuće, jer to nije uobičajena praksa, ali politički smanjuje ugled i poziciju Kosova i protagonista njihove nezavisnosti - objasnio je Jevremović koji u tom procesu vidi moralni i politički značaj za srpsku javnost.

On je ove godine izjavio da rešenje za kosovsko pitanje nije na vidiku, a ukoliko bude pokušaja nametanja rezolucija o statusu Kosova, ključne će biti pozicije Rusije i Kine, koje su uz Srbiju.

Lukavi Česi

Priština ima razloga da se plaši i za neka priznanja iz EU. Češka vlada, na primer, priznala je Kosovo, ali predsednik Miloš Zeman i njegov prethodnik Vaclav Klaus nisu poslali ambasadora u Prištinu. Pojedini ruski analitičari ocenjuju da je Prag ostao neopredeljen i čeka rasplet.

Priznanje je povuklo 12 zemalja

Unija Komora
Grenada
Komonvelt Dominika
Surinam
Liberija
Sao Tome i Principe
Gvineja Bisao
Burundi
Papua Nova Gvineja
Lesoto
Solomonska Ostrva
Madagaskar


Države koje priznaju Kosovo - 100
Države koje ne priznaju Kosovo - 93

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online