Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.09.2011.
10:46
Vesti A

Iza kulisa suđenja Haradinaju: Ubijeno 30 svedoka

Oko 30 svedoka i članova njihovih porodica ubijeno je od 1999. do danas, u vezi sa ratnim zločinima bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, javljaju beogradski mediji.

Kako piše dnevni list "Danas", u postupku protiv Haradinaja, tužilaštvo Haškog tribunala je izvelo 81 svedoka, od kojih je 34 dalo iskaz pod zaštitnim merama. Takođe, izdato je 18 poziva pod pretnjom prinudnih mera i dva naloga za privođenje svedoka.

Terorista bio, terorista ostao: Ramuš Haradinaj


 

Izvor tog lista se tvrdi da su od zaštićenih svedoka ubijeni Sadik i Veselj Murići i to 2002. u Peći, kao i Dželjadin Musaj, koji je ubijen u zasedi zajedno sa unukom kod benzinske pumpe Molika u okolini Peći 2005. Dželjadin Musaj je bio u programu za zaštitu svedoka.

Osim Dželjadina, ubijena su i njegova braća Sadik, Ismet i Sinan Musaj i to u periodu od 1999. do 2005. Inače, Sadik Musaj i Veselj Murić bili su svedoci u slučaju Dukađini, na suđenju bivšim pripadnicima OVK, među kojima je bio i brat Ramuša Haradinaja, Daut.


Oni su osuđeni za ubistvo četvorice pripadnika FARK-a (Oružne snage republike Kosovo), kojima je komandovao Tahir Zemaj. Okrivljeni su bili oficiri OVK u operativnoj zoni Dukađini, pod komandom Ramuša Haradinaja.

 

Zastrašivani i "zaštićeni"

 

Savetnik glavnog tužioca haškog suda Serža Bramerca Frederik Svinen, izjavio je za "Vesti" da svedoci u procesu Haradinaj koje je Haški sud štitio nisu ubijani, ali da su bili zastrašivani


- To je činjenica. Zastrašivanje svedoka je uostalom i razlog zbog čega se proces Haradinaju ponovljen - rekao je Svinen.


O tome svedoči i zapisnik sa suđenja Haradinaju 24. maja 2005. godine na koji se poziva i poslanik iz Monaka Zzan Šarl Gardeto u svom izveštaju Savetu Evrope o zaštiti svedoka na Balkanu. Dermot Grum je tada u ime tužilaštva pred sudijom opisao kako je Haradinaj "sređivao"svedoke u procesu protiv njegovog brata Dauta.


- Vaša Ekselencijo - ubijeno je ni manje ni više nego desetoro ljudi povezanih sa tužilaštvom u ovom predmetu - rekao je Grum.

 

N. J.


Na spisku ubijenih svedoka nalazi se i ime Kujtima Beriše, koji je bio označen kao jedan od potencijalno ključnih svedoka na suđenju Haradinaju, a koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći 2007. u Podgorici.


Kako beogradski mediji nezvanično saznaju, sumnja se i da je 2003. u zasedi u okolini Peći ubijen i Iljir Seljimaj, zajedno sa suprugom njegovog brata, kako bi bio sprečen da svedoči pred Tribunalom protiv Haradinaja. Naime, Seljimaj je bio jedan od svedoka na istom suđenju, kao i Sadik Musaj i Veselj Murić.


Sumnja se da je zbog istog razloga ubijen u zasedi u okolini Peći i Tahir Zemaj, zajedno sa sinom i bratom Enisom i Hasanom. Zemaj je bio takođe jedan od ključnih svedoka na suđenju bivšim pripadnicima OVK u Prištini. Iste godine ubijeni su i Sabahete Toljaj, pripadnica KPS policije sa svedokom Isufom Hakljajem, u zasedi, nakon čega je vozilo zapaljeno.

Oboje su za vreme rata bili pripadnici FARK pod komandom Tahira Zemaja. Godinu dana ranije ubijen je i blizak saradnik Tahira Zemaja - Smailj Hajdaraj, isto u zasedi u okolini Peći. Takođe, 2002. od svedoka su ubijeni i Bekim Mustafa i Avni Eljezaj.


Prema nezvaničnim informacijama, na spisku likvidiranih potencijalnih svedoka iz redova bivše OVK i FARK-a nalaze se nekadašnji šef obezbeđenja Ibrahima Rugove Dževat Makoli, zatim predsednik Rugovinog DSK u Srbici Bekim Kastrati, zamenik šefa Rugovinom obezbeđenja Besim Dujaku, kao i oficiri KPS - Hajdar Ahmeti i Agim Makoli. U Peći su ubijeni i Smaj Eljezaj, otac ubijenog svedoka Avnija Eljezaja i Esat Tahiri. Oni su likvidirani u periodu od 2000. do 2004.


Među ubijenim saradnicima Rugove i Zemaja pre dolaska Kfora i Unmika su i Fabri Hamiti, jedan od osnivača Rugovine partije DSK, Enver Maljoku, član predsedništva DSK i Ahmet Krasnići, tada samozvani ministar odbrane Kosova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online